Ananasový koláč, na kterém si pochutnával Johny Cash: Připravoval ho podle receptu své maminky

Zdroj: Pixabay

Johny Cash byl velká osobnost. I pro ty, kteří country úplně nemusí, byl slavným hudebníkem, který se zapsal do historie. Zemřel sice v roce 2003, jeho písničky si ale budeme notovat ještě dlouho. Kromě toho byl také známý jako milovník dobrého jídla.

Johny Cash často a rád mluvil o tom, jaké vynikající pokrmy mu během jeho mládí připravovala maminka. Byl známý tím, že si s chutí dopřával ostřejší pokrmy jako například jalapeno cornbread nebo ring of fire chili.

Ačkoli tato tak trochu kovbojská jídla k němu velmi seděla, rád měl také sladké. Jedním z jeho nejoblíbenějších pokrmů byl ananasový koláč, který dělal sám velmi často. A to právě podle receptu své milované maminky.

Co budete potřebovat

Příprava koláče není nijak náročná, vyžaduje ale trochu času. Na těsto budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 125 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, 2 žloutky, půl lžičky prášku do pečiva, špetku soli a 3 lžíce studené vody.

Na náplň si připravte velký ananas (nebo 2 plechovky krájeného ananasu), 500 mililitrů smetany ke šlehání, 2 vanilkové pudingy, 100 gramů cukru, a 100 mililitrů ananasové šťávy (z kompotu, nebo čerstvě vymačkané).

Jak na přípravu

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte na kousky nakrájené máslo a zpracujte vše do drobenky. Potom dejte do směsi žloutky, cukr a po lžících pomalu přidávejte studenou vodu. Vypracujte hladké těsto, které pak zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

Pokud používáte čerstvý ananas, oloupejte ho a nakrájejte na kostičky. Vymačkejte šťávu z odřezků a dejte ji stranou. V případě kompotovaného ananasu sceďte šťávu a kostičky osušte.

V hrnci smíchejte smetanu, pudingy, cukr a ananasovou šťávu. Za stálého míchání vše přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty do zhoustnutí.

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte a přeneste do koláčové formy. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 15 minut. Potom ho nechte vychladnout, následně na předpečený korpus rozložte kousky ananasu. Vše zalijte pudinkovým krémem a dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.

Zdroj: Food, ABC News, Taste of Home,

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz