Nakládaná dýně podle Přemka Forejta: Podzimní recept, který připravíte velmi snadno

Zdroj: Pixabay

Udělali jste už letos z dýní snad úplně všechno, stále ale máte doma jejich zásobu a přemýšlíte, jaký další recept vyzkoušet? V tomto ohledu vám možná poradí slavný český šéfkuchař Přemek Forejt. Ten totiž miluje dýni nakládanou.

Forejt se v minulosti proslavil jako porotce v soutěži Masterchef, mezi lidmi je známý jako muž, který se nebojí netradičních kombinací a často představuje recepty, které překvapí.

„Superkombinace je makrela s ústřicí, i když to možná úplně logicky nezní. A hodně se mi líbí kuře carbonara,“ uvedl například v roce 2018 v rozhovoru pro Lidovky. Už jako malý se prý vyhýbal tučnému masu a obecně nezdravým jídlům.

Zdravá dýně

Dýně je zelenina, které je na podzim všude plno. Forejt má pokrmy z tohoto produktu velmi rád, protože má pro naše tělo řadu pozitivních přínosů. Dýně obsahuje vitamíny A, C, E a minerály jako draslík a hořčík, píše Healthline.

Kromě toho je také výbornou volbou pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií, díky obsahu vitamínu C a beta-karotenu posiluje imunitní systém a vysoký obsah vitamínu A podporuje zdraví očí.

Nakládaná dýně

Obecně připravuje šéfkuchař každoročně z dýně celou řadu receptů. „Včera mi sousedka donesla dýni, tak jsem ji upekl. Udělal jsem z ní bramborové noky jenom s parmezánovým velouté a nakládanou dýní. Takže třeba něco takového,“ svěřil se loni v říjnu.

Na nakládanou dýni si připravte kilogram dýně (nejlépe Hokaido), 500 mililitrů octa, 500 mililitrů vody, 200 gramů cukru, lžíci soli, 2 celé skořice, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček černého pepře.

Dýni omyjte, očistěte od semínek a nakrájejte na menší kostky. V hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr a sůl. Přiveďte vše k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Do vroucího nálevu přidejte koření a vařte směs ještě 5 minut.

Nakrájenou dýni vložte do čistých sklenic. Zalijte ji horkým nálevem tak, aby byly všechny kousky dýně ponořené. Sklenice uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru na 5 minut. Nechte vše vychladnout a skladujte potom dýni na chladném a temném místě. Ke konzumaci je připravena po 3 týdnech.

Zdroj: Český Rozhlas Radiožurnál, Top Recepty, Vlasta, Lidovky, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz