Špenát je zdravá potravina, která se dá využít i v netradičních receptech. Připravte si některé z nich

Zdroj: Pixabay

Špenát je potravina, která má mnoho zdravotních přínosů pro tělo. Dá se zpracovat v celé řadě receptů a my vám nyní představíme některé netradiční kombinace, které jste možná doposud neznali. Proč byste si tato jídla jednou za čas měli dopřát i vy?

Špenát je bohatý na živiny. Obsahuje vitamíny A, C, K1 a různé vitamíny skupiny B, píše BBC Good Food. Poskytuje železo, hořčík, draslík a vápník. V neposlední řadě potom obsahuje látky jako lutein a zeaxantin, které chrání oči, doplňuje Medical News Today.

Špenátové palačinky

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 200 gramů hladké mouky, 2 vejce, 300 mililitrů mléka, 100 gramů čerstvého špenátu, sůl a olej na smažení. Recept je následně velmi snadný.

Špenát spařte horkou vodou a rozmixujte. V míse smíchejte mouku, vejce, mléko a sůl. Přidejte rozmixovaný špenát a vše důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Naběračkou nalijte těsto na pánev a rozetřete ho do tenké vrstvy. Smažte palačinky z obou stran dozlatova. Podávejte je teplé, plněné sýrem nebo šunkou.

Špenátový salát s brusinkami

Tento netradiční recept je velmi snadný. Připravte si na něj 200 gramů čerstvého špenátu, 50 gramů sušených brusinek, 50 gramů vlašských ořechů, 50 gramů kozího sýra, 2 lžíce olivového oleje, lžíci balzamikového octa, sůl a pepř.

Špenát omyjte a osušte. V míse smíchejte špenát, brusinky a nahrubo nasekané ořechy. Přidejte na kousky nalámaný kozí sýr. V malé misce smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř na dresink. Dresinkem přelijte salát a jemně vše promíchejte.

Rybí filé se špenátem

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat 4 filety bílé ryby (například tresky), 300 gramů čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, šťávu z poloviny citronu, sůl, pepř a 2 lžíce másla.

Předehřejte troubu na 200 °C. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na plátky nakrájený česnek. Přidejte špenát a restujte ho, dokud nezměkne. Vše osolte a opepřete.

Rybí filety pokapejte citronovou šťávou. Do zapékací mísy dejte orestovaný špenát a na něj položte rybí filety. Na každé filé dejte kousek másla. Pečte pak vše v troubě asi 20 minut, dokud ryba není propečená. Podávejte jídlo horké, ideálně s bramborovou přílohou.

Zdroj: WebMD, Medical News Today, Healthline, Cleveland Clinic, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz