Jenna Ortega bývala vegankou. Z představitelky seriálové Wednesday je dnes pescetariánka

Zdroj: Pixabay

Pescetariánství je způsob stravování, který se rozvinul především v posledních 20 letech, už se o něm hojně mluví i u nás. Jedná se životní styl, během kterého z jídelníčku kompletně vynecháte veškeré maso kromě rybího. Na rozdíl od vegetariánů tak pescetariáni mají velmi dobrý přísun bílkovin, vysvětluje Medical News Today.

Slavných pescetariánů je mnoho. V poslední době o tomto svém životním stylu mluvila ale například herečka Jenna Ortega. Ta se nejvíce proslavila hlavní rolí v seriálu Wednesday z roku 2022, zahrála si ale například také ve snímku Beetlejuice Beetlejuice, kde se představila v roli Astrid Deetz.

Proč je pescetariánství zdravé?

Pescetariánská strava zahrnuje rostlinnou stravu, tedy ovoce, zeleninu, semena, ořechy a luštěniny, dále ale také mléčné výrobky, vajíčka, ryby a mořské plody, vysvětluje Everyday Health.

Zdravý je tento typ stravování hned z několika důvodů. Jelikož je veškeré maso v jídelníčku nahrazeno rybím, mají pescetariáni vyšší příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce a mozek.

Mají také nižší riziko některých chronických onemocnění ve srovnání s lidmi konzumujícími běžnou západní stravu. Díky rostlinným zdrojům má strava vysoký obsah vlákniny a lidé také konzumují méně tuků.

Jenna Ortega jako pescetariánka

Jenna Ortega několik let dodržovala čistě veganskou stravu. Vyhýbala se zcela produktům živočišného původu, píše Green Matters. Jenomže před natáčením seriálu Wednesday měla problémy s energií a musela jídelníček pozměnit.

V rozhovoru přiznala, že začala znovu jíst mléčné výrobky a maso jí pomohlo s doplněním bílkovin. Aby měla dostatek sil během natáčení, upravila svůj jídelní plán, nadále se ale snaží dodržovat jistá pravidla, aby co nejvíce pomáhala ochraně zvířat a životního prostředí, uvádí Vegan Food and Living.

Zdroj: Green Matters, Vegan Food and Living, Koimoi, Business Insider, Everyday Health

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz