Zdravý jídelníček by měl být především vyvážený. Mělo by v něm být hodně vitamínů, potřebujete do něj ale také dostat bílkoviny a vlákninu. Ta je důležitá, mnoho lidí tento fakt ale podceňuje. Mají pak často problémy, kterým se přitom dá snadno předcházet.
Vláknina podporuje zdravé trávení a pravidelnou stolici. Pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sytosti. Proto je velmi podstatná při dietách, vysvětluje Healthline.
Jak zvýšit množství vlákniny v jídelníčku
Pokud máte často problémy s chozením na velkou, možná je to právě nedostatkem vlákniny. Pokud se snažíte zhubnout, ale neustále máte potřebu něco konzumovat, právě tato složka jídelníčku vám pomůže navodit pocit sytosti, píše Healthnile.
Abyste se ujistili, že je ve vašem jídelníčku dostatek vlákniny, zařaďte do něj více celozrnných potravin místo klasického běžného pečiva. Do jídel přidávejte luštěniny a ovoce a zeleninu konzumujte ideálně se slupkami.
Konkrétní potraviny bohaté na vlákninu
Velké množství vlákniny můžete doplnit do těla pomocí ovesných vloček. Mají totiž zhruba 10 gramů vlákniny ve 100 gramech. Kromě toho obsahují beta-glukany, které pomáhají snižovat cholesterol, píše Mayo Clinic.
Ve vařené čočce je obsah vlákniny asi 8 gramů ve 100 gramech pokrmu. U malin je to o gram méně, chia semínka ale naopak obsahují mnohdy až 35 gramů vlákniny ve 100 gramové porci, uvádí BHF.
Dalšími potravinami bohatými na vlákninu jsou například avokádo, hrášek nebo celozrnný chléb. Tyto potraviny nejen že poskytují vlákninu, ale také přinášejí další nutriční benefity, které podporují celkové zdraví, doplňuje pak Healthline.
Zdroj: BHF, NHS, Healthline, Mayo Clinic, Healthnile
Autor: Šárka Cvrkalová