Pečený čaj v zimě zahřeje na těle i na duši. Má pozitivní vliv na fyzické i psychické zdraví

Zdroj: Pixabay

S příchodem chladného počasí si čím dál víc lidí dá raději teplý čaj, než aby sáhli po vychlazených nápojích. Není ale vždy potřeba připravovat pouze čaj z pytlíku, který jste koupili v obchodě. Daleko více si pochutnáte na domácím pečeném čaji, který navíc vašemu tělu poskytne mnoho prospěšných látek.

Pečený čaj připravuji každý rok. Vždy ho udělám hned několik sklenic, velmi rychle je ale pryč. Kromě toho, že se hodí jako dárek pro známé, moje rodina se po něm může utlouct. A pijeme ho opravdu ve velkém.

Jak na pečený čaj

Recept na pečený čaj je velmi snadný. Na přípravu budete potřebovat 500 gramů sušeného nebo čerstvého ovoce. Já používám jablka, hrušky a meruňky čerstvé, dále potom sušené švestky, mango, rozinky a brusinky.

Dále si připravte 100 gramů čerstvého zázvoru, 2 celé skořice, 5 hřebíčků, vanilkový lusk, 500 gramů třtinového cukru a šťávu z citronu.

Ovoce nakrájejte na menší kousky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Všechny ingredience kromě citronové šťávy smíchejte na plechu. Pečte směs v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, dokud nezkaramelizuje.

Po upečení přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Nechte vše vychladnout a přendejte do čisté sklenice. Pro přípravu samotného čaje potom stačí rozpustit lžíci této směsi v horké vodě.

Zdravotní přínosy

Pečený čaj je vynikající pro naše zdraví. Sušené ovoce je bohaté na vitamín C a antioxidanty, které posilují imunitní systém. Zázvor a skořice mají také protizánětlivé účinky, píše Healthline.

Především zázvor pak stimuluje tvorbu trávicích šťáv a podporuje peristaltiku střev. Skořice může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, hřebíček je plný antioxidantů.

Vůně a teplo čaje mohou mít uklidňující účinek na mysl a tělo, což pomáhá při stresu a úzkosti, dodává WebMD. Čaj je tak vynikající pro tělo nejen z fyzického hlediska, ale také toho psychického.

Zdroj: Autorský recept, Healthline, Science Direct, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz