I na podzim se dá sklízet velké množství zeleniny, která nám roste na zahrádce. Je důležité naučit se ji správně skladovat, protože v zimě člověk potřebuje vitamíny a minerály. A je vždy dobré mít zásobu domácí zeleniny, která nám přesně tyto živiny poskytne.
Řada odolných druhů zeleniny se sklízí právě v chladnějších podzimních měsících. Patří k nim kořenová zelenina jako mrkev, petržel, celer a ředkev, košťálová zelenina jako zelí, kapusta, květák a brokolice, ale také cibule, česnek, dýně, tykve a pozdní rajčata a papriky, píše Seattle Times.
Dodržujte několik zásad
Pro dlouhodobé uchování zeleniny je důležité dodržovat několik zásad. Ideální teplota pro skladování většiny zeleniny je mezi 0 až 10 °C, píše Food Network. Udržujte také optimální vlhkost vzduchu, a to kolem 95 %.
V místnosti, kde je zelenina skladována, je nutné zajistit dobrou cirkulaci vzduchu. Ta podle webu A Way to Garden zabraňuje vzniku plísní. Vždy je důležité skladovat pouze zdravou zeleninu bez jakýchkoli oděrek a známek poškození.
Některé druhy zeleniny mohou produkovat etylen, který může urychlit zrání jiné zeleniny. Ten se nachází také v ovoci, například v jablcích. Proto je dobré skladovat jednotlivé druhy odděleně, dodává Seattle Times.
Jak skladovat konkrétní druhy?
Co se týče kořenové zeleniny, je třeba ji očistit ji od hlíny. Rozhodně ji ale nemyjte, voda by mohla způsobit její rychlejší kažení. Skladujte ji potom v bednách s pískem nebo v chladném sklepě.
Zelí a kapustu zabalte do novin, které pohltí přebytečnou vlhkost. Potom zeleninu skladujte v chladnější místnosti. Cibule a česnek se skladují v síťkách zavěšených ve sklepě. Dýně můžete mít v místnosti o něco teplejší, snesou až 15 °C, uvádí Garden City Harvest.
Pokud jste na podzim sklidili pozdní rajčata a papriky, skladujte dozrávající plody při pokojové teplotě. Zralé je potom nejlepší je umístit do ledničky, kde mohou vydržet i několik měsíců.
Zdroj: A Way to Garden, Food Network, Garden City Harvest, Seattle Times, Preventive Health SA
Autor: Šárka Cvrkalová