Nutričně bohatá snídaně pro chladná rána: Na podzim je důležité den správně nastartovat

Zdroj: Pexels

S příchodem podzimu a chladnějšího počasí je důležité věnovat zvýšenou pozornost tomu, čím začínáme den. Nutričně vyvážená snídaně je klíčovým faktorem pro udržení energie a zdraví během podzimních měsíců.

Chladnější počasí přináší zvýšené riziko nachlazení a chřipky. Nutričně bohatá snídaně poskytuje tělu důležité vitamíny a minerály pro posílení imunity, vysvětluje Vogue.

Tělo také potřebuje více energie k udržení teploty v chladném počasí. Vydatná snídaně pomáhá nastartovat metabolismus a udržet tělesné teplo.

Vhodná jídla pro podzimní snídani

Snídaně je základem dne. Při přechodu z letního počasí na to podzimní to platí dvojnásobně. Do jídelníčku je v tomto období vhodné zařadit například ovesné kaše, které jsou bohaté na vlákninu a komplexní sacharidy.

Dalším tipem na zdravou podzimní snídani jsou vajíčka. Jedná se o výborný zdroj bílkovin. Můžete je připravit na mnoho způsobů, například vařená, míchaná nebo jako omeletu.

K dalším jídlům, která do jídelníčku zařaďte, patří celozrnné pečivo, jogurty, ovoce, ořechy a smoothie. Mixované nápoje z ovoce, zeleniny a mléka nebo rostlinných alternativ můžete doplnit také o ořechy a semínka, radí Everyday Health.

Recept na dýňové lívance

V tomto jídle využijete mnoho z výše zmíněného. Dýně jako sezónní zelenina vám dodá plno vitamínů, vajíčka bílkoviny, podávat pak lívance můžete s bílým jogurtem a ovocem. Recept je snadný.

Potřebovat budete 250 gramů hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, sůl, 2 lžičky skořice, muškátový oříšek, mletý zázvor, 60 gramů třtinového cukru, 2 vejce, 250 mililitrů mléka, 250 gramů dýňového pyré, 60 gramů másla a lžičku vanilkového extraktu.

V míse smíchejte suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, muškátový oříšek a zázvor. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte mléko, dýňové pyré, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.

Směs dobře promíchejte. Přilijte mokré ingredience k suchým a míchejte, dokud se vše nespojí. Nechte těsto 5 minut odpočinout. Rozehřejte pánev na střední teplotu a lehce ji potřete olejem.

Naběračkou potom naneste těsto na pánev a smažte lívance z každé strany asi 3 minuty, dokud nezezlátnou. Podávejte je teplé s javorovým sirupem, zakysanou smetanou, jogurtem, ovocem nebo dýňovými semínky.

Zdroj: La Cucina Italiana, Vogue, Everyday Health, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz