Květák je vynikající při hubnutí a vhodný také pro diabetiky. Připravte si z něj skvělé zeleninové steaky

Zdroj: Pixabay

Květák se dá zpracovat na mnoho způsobů. Já a moje rodina ho milujeme, proto mám v hlavě celou řadu receptů, ve kterých se dá tato zelenina využít. Zkoušeli jste si už někdy doma udělat květákové steaky?

V rodině máme osoby, které se potýkají s cukrovkou. V současné době se navíc společně všichni snažíme zbavit pár kil a dodržovat dietu. V obou těchto případech je květák vynikajícím jídlem. Zařaďte ho proto do jídelníčku i vy.

Zdravotní účinky květáku

Květák je zelenina, která má vysoký obsah vitamínů a minerálů: Obsahuje vitamin C, K, B6, kyselinu listovou a draslík. Je také bohatý na sloučeniny jako glukosinoláty a flavonoidy, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, píše WebMD.

Kromě toho je plný vlákniny, která podporuje zdravé trávení a pocit sytosti, je nízkokalorický a má protizánětlivé účinky. Samozřejmě je třeba zvážit, jakým způsobem ho připravíte, například ten obalovaný a smažený nebude považován za nejzdravější jídlo, je ale mnoho cest, jak tuto zeleninu zpracovat tak, aby byla pro tělo jedině přínosná.

Květákové steaky

Na přípravu květákových steaků budete potřebovat velký květák, 2 lžíce olivového oleje, lžičku uzené papriky, lžičku sušeného česneku, kmín, sůl a pepř podle chuti a 2 lžíce nasekané čerstvé petržele.

Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte květák a osušte ho. Odstraňte listy a stonek a nakrájejte zeleninu na 3 centimetry tlusté plátky, kterým budeme říkat steaky. Menší kousky, které se odlomí, si schovejte například na přípravu polévky.

V misce smíchejte olivový olej, uzenou papriku, česnekový prášek, kmín, sůl a pepř. Potřete květákové steaky směsí koření z obou stran. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte jídlo v předehřáté troubě asi 25 minut, dokud květák nezměkne a nezezlátne.

V polovině pečení steaky obraťte. Podávejte posypané čerstvou petrželkou. Ideální jsou ke steakům šťouchané brambory, které můžete doplnit opět petrželkou, nebo osmahnutou cibulkou. Chybu neuděláte ani s domácí omáčkou z bílého jogurtu a česneku.

Zdroj: BBC Good Food, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz