Houby nakládané ve víně: Připravte si netradiční pokrm během chvíle doma

Zdroj: Pixabay

Houbařská sezóna je v plném proudu. Také vás baví chodit do lesa a nacházet velké množství hříbků, klouzků či lišek? Jenomže co potom s takovou zásobou hub? Část se dá zpracovat hned, část nasušit. A zbytek můžete naložit. A to i netradičně ve víně.

Nakládané houby děláme doma každý rok. Vždy se spotřebují. Některé darujeme známým, jiné jednoduše využijeme, kdykoli děláme zapečené těstoviny nebo třeba rizoto. V posledních letech ale houby nenakládám v klasickém octovém nálevu, ale ve víně.

Houby mají mnoho zdravotních přínosů

Procházka po lese je sama o sobě přínosná. Pokud si z ní ale přinesete domů houby, které následně dobře zpracujete, vaše tělo vám rozhodně poděkuje. Jedná se totiž o velmi zdravou potravinu s celou řadou zdravotních přínosů.

Houby obsahují vitamíny skupiny B a D, minerály jako selen, měď a draslík, antioxidanty a vlákninu. Jsou také jen minimálně kalorické, takže si je můžete dopřávat poměrně pravidelně i při dietách, doplňuje UCLA Health.

Houby nakládané ve víně

Recept na houby ve víně je poměrně snadný. Na přípravu budete potřebovat 500 gramů čerstvých hub, 250 mililitrů bílého vína, 100 mililitrů vinného octa, 2 stroužky česneku, cibuli, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, lžičku cukru, lžičku soli a olivový olej.

Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte houby a krátce je orestujte. Zalijte je vínem a octem, přidejte všechno koření, česnek, sůl a cukr.

Vařte směs na mírném ohni asi 20 minut. Nechte ji vychladnout a přelijte do čistých sklenic. Následně vše skladujte v lednici. Houby takto vydrží asi 2 týdny. Garantujeme vám ale, že je spotřebujete daleko dřív.

Zdroj: WebMD, UCLA Health, Chef’s Pencil, Delicious

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz