Dýňový cider se zázvorem: Podzimní alkoholický nápoj na podporu imunity

Zdroj: Pixabay

Cider je alkoholický nápoj, který má obvykle podobný obsah alkoholu jako pivo. Kombinuje ale chuť s ovocem, obvykle se dělá z jablek. Na podzim si doma můžete připravit ale také cider dýňový. Ten je navíc díky přidanému zázvoru plný vitamínů.

Zázvor obsahuje velké množství vitamínu C a podporuje imunitu, což je na podzim velmi důležité, píše NIH. Celou řadu pro tělo prospěšných látek mají právě také dýně. Těch je navíc před Halloweenem všude plno.

Proč právě dýňový cider?

S příchodem chladnějších dnů se naše chutě obracejí k teplým, kořeněným nápojům. Jedním z takových nápojů, který dokonale vystihuje podzimní atmosféru, je právě domácí dýňový cider se zázvorem. Tento lahodný nápoj nejen zahřeje tělo i duši, ale přináší i řadu zdravotních benefitů.

Dýně je bohatá na vitamín A, C a antioxidanty, které podporují imunitu a zdraví očí. Zázvor má protizánětlivé účinky, pomáhá při trávení a může zmírnit nevolnost. V receptu pak využijete také skořici, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a má antibakteriální vlastnosti.

Jak na domácí dýňový cider?

Na přípravu nápoje budete potřebovat 500 gramů dýně pokrájené na kostky, 2 jablka, lžíci zázvoru, skořici, 2 hřebíčky, 2 jablka pokrájená na čtvrtky, muškátový oříšek podle chuti, litr jablečného cideru, 2 lžíce medu a sůl.

V hrnci smíchejte dýni, jablka, zázvor, skořici, hřebíčky a muškátový oříšek. Zalijte vše jablečným moštem nebo ciderem tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte mírně vařit asi 25 minut, dokud dýně nezměkne.

Odstraňte skořici a hřebíčky. Rozmixujte směs tyčovým mixérem do hladka. Přidejte med a špetku soli. Promíchejte a podle potřeby nápoj dochuťte. Podávejte ho horký, ozdobený plátkem jablka nebo špetkou mleté skořice.

Zdroj: WebMD, The Gracious Pantry, Cultured, Healthline, NIH

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz