Banánové kari: Pokrm se seriálu Panství Downton, který milovala i Maggie Smith

Zdroj: Pixabay

27. září 2024 svět přišel o velkolepou herečku. Maggie Smith, známá především jako profesorka Minerva McGonagall z filmů o Harrym Potterovi, zemřela ve věku 89 let. Poslední roky před smrtí měla mnoho zdravotních problémů, i tak se ale snažila udržovat v kondici.

Ačkoli si ji většina lidí spojí s výše zmíněnými filmy, nesmíme zapomínat ani na její roli v seriálu Panství Downton. V roce 2015 herečka v rozhovoru uvedla, že i právě kvůli této roli se snaží i ve vyšším věku dělat vše pro své zdraví.

S médii příliš nemluvila, kolegové ji ale chválili

Maggie Smith sama až tolik rozhovory neposkytovala. Spíše se médiím vyhýbala. Její životní styl byl prý ale vždy velmi zdravý, pracovala na sobě a hlídala si jídelníček. Alespoň tak to pro Mirror popsali její kolegové.

Divadelní kritik Michael Coveney u ní před několika lety doslova uvedl: „Na jevišti a na plátně má v sobě takový zvířecí půvab. Je tak rychlá a zábavná. Ale také umí také ztvárnit dokonale tragické role.“ Doplnil, že v jejím věku je úžasné, v jaké kondici se udržuje.

Banánové kari

Maggie se snažila žít zdravě, užívala si ale také netradiční a neobvyklá jídla. Jedním z nich je i banánové kari, které se objevilo právě v seriálu Panství Downton. Recept na tento pokrm je snadný a můžete si ho doma udělat i vy.

Na přípravu budete potřebovat 500 gramů kuřecích prsou nakrájených na kostky, 2 zralé banány, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari pasty, 400 mililitrů kokosového mléka, 200 mililitrů kuřecího vývaru, 2 lžíce rostlinného oleje, šťávu z limetky, sůl, pepř a čerstvý koriandr na ozdobu.

V pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli do zlatova. Přidejte česnek a kari pastu, smažte vše další 2 minuty, dokud se neuvolní vůně. Přidejte kuřecí kostky a opékejte je, dokud nezezlátnou ze všech stran.

Směs zalijte kokosovým mlékem a kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu. Vařte ji pod pokličkou asi 15 minut, dokud kuře nezměkne. Mezitím oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. Přidejte je do pánve a vařte dalších 5 minut, dokud nezměknou.

Nakonec pokrm dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Jídlo podávejte s rýží nebo naan chlebem, vše ozdobené čerstvým koriandrem.

Zdroj: Mirror, Tribune, Downton Abbey Cooks, Today

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz