Casserole: Jednoduché jídlo z jednoho pekáče

Zdroj: Pixabay

Pojem casserole jste už nejspíš někdy slyšeli. Každý si pod ním nicméně přesto představí něco trochu jiného. A je to v pořádku, nejedná se vždy o stejné jídlo. Jde jednoduše o pokrm, který se připravuje v jednom pekáči a dá se do něj to, co má kdo rád.

Casserole je zapečený pokrm, který se připravuje v pekáči nebo zapékací míse. Název pochází z francouzštiny, kde slovo casse znamená pánev, vysvětluje Finedining Lovers.

Proč doma jídlo připravovat?

Casserole původně pochází z Evropy, ale velké popularity dosáhl zejména v USA. Nejčastěji se připravuje v anglosaských zemích, v USA, Velké Británii a Austrálii. Udělat si ho ale můžete i u nás. Například takové zapečené těstoviny nebo francouzské brambory bychom dokonce mohli považovat za jistou variantu tohoto jídla.

Výhodou casserole je jednoduchá příprava. Vše se jednoduše smíchá v jedné nádobě. Během pečení jídla se navíc můžete věnovat dalším činnostem, ušetříte tak i spoustu času, píše Master Class. Jde o pokrm, který se připravuje ve velkém, takže je vhodný, pokud vaříte pro větší rodinu nebo pro přátele.

Jak si udělat casserole doma?

Jak bylo řečeno, casserole je pokrm, který se dá připravit v mnoha verzích. Následující recept je tak jen jedním z mnoha příkladů. Vyzkoušejte si ho doma a potěšte své blízké, nebo si ho upravte podle svých představ.

Potřebovat budete 500 gramů kuřecích prsou, 250 gramů těstovin, cibuli, 2 stroužky česneku, 400 gramů konzervovaných rajčat, 200 mililitrů smetany, 100 gramů strouhaného sýru, sůl, pepř a bylinky podle chuti.

Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájejte kuřecí prsa na kostky a orestujte je na pánvi. Uvařte těstoviny podle návodu, ale o 2 minuty kratší dobu. V pekáči smíchejte orestované kuře, těstoviny, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rajčata a smetanu.

Okořeňte pokrm solí, pepřem a bylinkami. Posypte vše strouhaným sýrem, a nakonec pečte v troubě asi 30 minut, dokud sýr nezezlátne.

Zdroj: Southern Living, The Kitchn, Master Class, Finedining Lovers

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz