Hroznový olej v Česku není tak běžný. Přesto ho možná budete chtít využívat v kuchyni i mimo ní

Zdroj: Pixabay

V kuchyni pravděpodobně využíváte olej olivový, slunečnicový, někdy možná řepkový, zkoušeli jste ale někdy během vaření využít olej hroznový? Jde o produkt, který se u nás nevidí tak často, ve skutečnosti je ale velmi zdravý a po přečtení tohoto článku ho možná do jídelníčku zařadíte.

Hroznový olej je produkt získávaný z hroznových semen. Připravuje se jejich lisováním, konkrétně se dělá ze semen, která zůstávají jako vedlejší produkt při výrobě vína, uvádí Very Well Health. Semena se nejprve oddělí od zbytků hroznů, vysuší se a poté se za studena lisují nebo se extrahují rozpouštědly.

Využívá se častěji v Itálii, Francii a USA

V České republice není hroznový olej příliš běžný ve srovnání s jinými rostlinnými oleji, jako je řepkový nebo slunečnicový. Používá se spíše jako speciální olej v gurmánské kuchyni nebo v kosmetice.

Podle webu Medical News Today je populární tento olej v zemích s významnou vinařskou produkcí, jako je Francie, Itálie nebo Kalifornie v USA. I tam se často používá v kuchyni i v kosmetickém průmyslu. To nicméně neznamená, že ho u nás neseženete.

Zdravotní účinky

Ačkoli se u nás hroznový olej nevyužívá tak často, do jídelníčku se ho zařadit vyplatí. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, zejména vitaminu E. Má vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové.

Hroznový olej může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu v krvi, má protizánětlivé účinky a podporuje zdraví pokožky díky svým hydratačním vlastnostem, doplňuje Eating Well.

V kuchyni využijete hroznový olej především při přípravě salátových dresinků, protože má jemnou, téměř neutrální chuť. Hodí se při přípravě domácího pečiva, má také vysoký kouřový bod, takže je vhodný i pro tepelnou úpravu, uvádí Very Well Health.

Využít se dá ale také mimo kuchyň. Použijte ho při péči o pleť jako hydratační olej na obličej nebo tělo. Díky jemné konzistenci se využívá také při masážích, doplňuje Healthline.

Zdroj: Medical News Today, Healthline, WebMD, Eating Well, Very Well Health

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz