Papdi Chaat: Indický pouliční pokrm kombinuje chuť cizrny a brambor. Udělejte si ho i doma

Zdroj: Pixabay

Patříte k milovníkům indické kuchyně? Pak byste si doma měli připravit papdi chaat. Jedná se o pokrm, který se tradičně v Indii prodává v pouličních stáncích. Základem pokrmu jsou křupavé placičky zvané papdi, které jsou vyrobené z mouky a smažené. Na ně se potom vrství různé ingredience, popisuje Britannica.

Papdi chaat vznikl pravděpodobně v oblasti Uttarpradéše, odkud se rozšířil do dalších částí severní Indie. Dnes je populární po celé zemi i v zahraničí, kde lze jídlo najít v indických restauracích a bistrech. Nejčastěji se konzumuje jako svačina nebo lehký oběd, uvádí Sanjeev Kapoor.

Papdi Chaat a zdraví

Papdi chaat je součástí indické pouliční kultury. Často se prodává ve stáncích na rušných ulicích a tržištích. Je oblíbenou volbou při různých oslavách a festivalech. V mnoha rodinách se připravuje jako oblíbená víkendová pochoutka.

Pokrm může mít celou řadu zdravotních přínosů, podle toho, co na jeho přípravu použijete. Přestože totiž papdi chaat není vyloženě dietním jídlem, má i své zdravotní benefity. Cizrna je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny, jogurt zase poskytuje probiotika a vápník, píše Slurrp.

Koření jako kurkuma a zázvor mají protizánětlivé účinky a čerstvá zelenina dodává vitamíny a antioxidanty.

Připravte si jídlo doma

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 20 papdi placek, které se dají koupit ve specializovaných obchodech, nebo je doma upečete z mouky. Dále si připravte bramboru nakrájenou na kostičky, půl hrnku vařené cizrny, půl hrnku jogurtu, 2 lžíce tamarindové omáčky, 2 lžíce mátového chutney, čtvrt cibule, několik pokrájených cherry rajčat, nasekaný koriand, lžičku koření chaat masala a sůl.

Na talíř rozložte papdi. Na každou z nich dejte trochu brambor a cizrny. Pokapejte vše jogurtem, tamarindovou omáčkou a mátovým chutney. Posypte placky dále nakrájenou cibulí, rajčaty a koriandrem. Dochuťte vše chaat masalou a solí. Jídlo se podává ihned, aby papdi zůstaly krásně křupavé.

Zdroj: Sanjeev Kapoor, Rana Cooking School, Slurrp, The Hindu, Britannica

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz