Chleba ve vajíčku na 3 způsoby: Naučte se toto obyčejné jídlo připravit neobyčejně

Zdroj: Pixabay

Když jsem byla malá já, chleba ve vajíčku jsme měli doma poměrně často. Jednoduchá a rychlá večeře, která se nikdy neomrzí. Dřív to tak bylo, teď, když jídlo ale dělám mladším generacím já, zdá se, že se omrzelo poměrně rychle. Proto musím pokrm různě obměňovat, aby byl stále originální.

Vajíčka jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují důležité vitamíny a minerály. Do jídelníčku byste je měli ve skutečnosti zařadit každý den, píše WebMD. Pokud k nim přidáte nějakou tu zeleninu, bude jídlo zdravé, i když třeba chleba ve vajíčku jako nejzdravější pokrm nepůsobí.

Já ráda kombinuji toto jídlo především s rajčaty, která obsahují lykopen, což je silný antioxidant. Jsou také zdrojem vitamínu C a draslíku. Obvykle nezapomenu ani na petrželku, která pro změnu obsahuje hodně vitamínu K a podporuje trávení, doplňuje Healthline.

Pikantní avokádový chléb ve vajíčku

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 2 plátky celozrnného chleba, 2 vejce, půlku avokáda, lžičku chilli vloček, sůl, pepř a olivový olej.

Rozmačkejte avokádo a smíchejte ho s chilli vločkami. Potřete chléb avokádovou směsí. Rozšlehejte vejce se solí a pepřem. Namočte chleba do vajíčka z obou stran. Smažte ho potom na olivovém oleji do zlatova. Podávejte se zeleninou.

Sladký skořicový French toast

Budete potřebovat 2 plátky briošky, 2 vejce, čtvrt hrnku mléka, lžičku vanilkového extraktu, lžičku skořice, 2 lžíce cukru, máslo a javorový sirup.

Smíchejte vejce, mléko, vanilku, skořici a cukr. Namočte plátky chleba do směsi. Smažte je potom na másle do zlatohněda. Podávejte je polité javorovým sirupem, přidat můžete čerstvé ovoce, ať už se jedná o plátky jablek, nebo třeba maliny či borůvky.

Bylinkový chleba ve vajíčku s kozím sýrem

Tento recept je mým nejoblíbenějším. Na jeho přípravu budete potřebovat 2 krajíce kváskového chleba, 2 vejce, 2 lžíce nasekaných bylinek (pažitka, bazalka a tymián), 50 gramů kozího sýru, sůl, pepř a olivový olej.

Rozšlehejte vejce s bylinkami, solí a pepřem. Nadrobte kozí sýr na plátky chleba. Namočte chleba se sýrem do vaječné směsi, potom ho smažte na olivovém oleji, dokud sýr nezačne měknout a chleba nezezlátne. Podávejte pokrm opět s petrželkou a rajčaty.

Zdroj: WebMD, Healthline, Very Well Health

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz