Šlofík po jídle je ve skutečnosti nezdravý. Vyhnout byste se po něm měli také sprchování

Zdroj: Pexels

Některé věci, které po jídle děláme velmi rádi, jsou ve skutečnosti nezdravé. O tom, že sednout si k televizi s pivem a brambůrky není ideální, se nejspíš bavit nemusíme. Například takový spánek po jídle, nebo dokonce sprchování, jsou ale pro naše tělo nebezpečné také.

Před spaním by se nemělo jíst. A platí to nejen večer. Pokud patříte k lidem, kteří si po obědě rádi dávají dvacetiminutového šlofíka, po přečtení tohoto článku své jednání možná přehodnotíte.

Proč se vyhnout šlofíku po obědě?

Je to sice lákavé, na několik minut si po jídle zdřímnout, existuje ale celá řada důvodů, proč je lepší se tomuto zlozvyku vyhnout. Když ležíme, naše trávicí soustava nepracuje tak efektivně jako ve vzpřímené poloze. To může vést k pocitům těžkosti a nadýmání, píše Very Well Health.

Kromě toho, že šlofík po obědě tímto způsobem zpomaluje trávení, může také zvyšovat riziko refluxu. Vodorovná poloha usnadňuje návrat žaludečních šťáv do jícnu, což může způsobit pálení žáhy.

Pravidelný spánek bezprostředně po jídle může přispívat k ukládání tuku, protože tělo nemá čas spálit přijaté kalorie. Pokud si tak jdete ihned po jídle lehnout, zvyšujete tím riziko obezity.

Proč se po jídle nesprchovat?

Ačkoli vás to možná nikdy nenapadlo, jít do sprchy, nebo si dát teplou vanu těsně po jídle, také není pro tělo zdravé. Teplá voda rozšiřuje cévy a přitahuje krev k povrchu těla, což může odklonit krev od trávicího systému a zpomalit trávení.

Změna teploty těla může také vyvolat svalové křeče, zejména pokud jsme jedli těžké jídlo. Podobně jako u spánku, i sprchování může zpomalit trávicí proces a potenciálně vést k zácpě, doplňuje NIH. Jak se spánkem, tak i s koupáním je proto ideální minimálně hodinu po jídle počkat.

Zdroj: Healthline, NIH, Indian Express, Very Well Health, Vogue

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz