Thajská dýňová polévka: Zjemněte ji kokosovým mlékem a vychutnejte si ji jinak, než jste zvyklí

Zdroj: Pixabay

Jako každým rokem i letos budu i já dělat dýňovou polévku. A to minimálně několikrát. Podzim je jednoduše období dýní. A tento pokrm je mezi lidmi jedním z nejoblíbenějších. Chcete si ho letos připravit trochu jinak? Vyzkoušejte polévku na thajský způsob.

Dýně sama o sobě je bohatá na antioxidanty, podporuje zdraví očí díky obsahu vitaminu A, posiluje imunitní systém a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, píše WebMD. V thajské polévce je druhou hlavní ingrediencí kokosové mléko, které je pro tělo v mnoha ohledech také prospěšné.

Výhody kokosového mléka

Kokosové mléko obsahuje pouze zdravé tuky. Hodí se jako náhrada za mléko klasické, a to mimo jiné také pro vegany, kteří se chtějí vyhýbat živočišným produktům, píše Medical News Today.

Web dále uvádí, že je kokosové mléko plné minerálů, obsahuje především železo a hořčík. Může podporovat imunitní systém, pomáhá udržovat zdravou pokožku a vlasy a může snižovat riziko srdečních onemocnění.

Thajská dýňová polévka

Na přípravu pokrmu budete potřebovat středně velkou dýni, cibuli, 2 stroužky česneku, lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičku chilli, 400 mililitrů kokosového mléka, 500 mililitrů vývaru, 2 lžíce oleje, šťávu z limetky, sůl a pepř. Na ozdobení se hodí koriandr.

V hrnci rozehřejte olej a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, zázvor a chilli. Smažte vše asi 2 minuty. Přidejte nakrájenou dýni a krátce orestujte. Zalijte směs zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a vařte 20 minut, dokud dýně nezměkne.

Přidejte kokosové mléko a vařte dalších 5 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Dochuťte ji limetkovou šťávou, solí a pepřem. Jídlo nakonec podávejte ozdobené koriandrem, zakápnout ho můžete sójovou omáčkou.

Zdroj: Taste, BBC Good Food, Recipe Tin Eats, Food & Wine, WebMD, Medical News Today

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz