Ostrý jablečný koláč: Vyzkoušejte kombinaci pečeného ovoce a chilli omáčky

Zdroj: Pixabay

Jablka a podzim jsou nerozlučná dvojice. Toto ovoce se dá konzumovat jen tak samotné, pokud ho ale máte na zahradě větší množství, pravděpodobně přemýšlíte, jak s ním naložit. Upéct si doma jablečný koláč je jednou z možností. Zkoušeli jste ale už v podobném receptu kombinovat ovoce s chilli omáčkou?

Jablečný koláč s chilli omáčkou je v mojí rodině oblíbeným receptem už po dlouhé roky. Kombinace jemného nakyslého ovoce s ostrou chutí dokáže mile překvapit. Navíc je pokrm sice sladký a jde v podstatě o klasický dezert, zároveň je ale také zdravý.

Zdravý dezert

Jablka jsou ovoce plné vitamínů. Jsou bohatá na antioxidanty, podporují zdraví srdce, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšují trávení díky vysokému obsahu vlákniny, píše Cleveland Clinic. Do jídelníčku bychom je tak měli zařazovat pravidelně.

Co se týče chilli omáčky, ta podporuje naši imunitu, urychluje metabolismus, má protizánětlivé účinky a může snižovat bolesti. Podporuje i kardiovaskulární zdraví a obsahuje vitamín C a další antioxidanty.

Jablečný chilli koláč

Na přípravu tohoto netradičního receptu budete potřebovat 4 větší jablka, listové těsto, 100 gramů cukru, 2 lžíce skořice, lžičku mletého chilli, 50 gramů másla a vajíčko. Chilli omáčku vytvoříte smícháním 100 mililitrů jablečného džusu, 2 lžic medu, lžíce chilli vloček a šťávy z citronu.

Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte nakrájená jablka s cukrem, skořicí a mletým chilli. Rozválejte těsto a vložte ho do formy na koláč. Naplňte těsto jablečnou směsí a navrch poklaďte kousky másla. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Pečte koláč asi 40 minut, dokud nebude těsto zlatavé.

Ještě teplý koláč potom přelijte chilli omáčkou a nechte vše vychladnout. Nakonec ho podávejte posypaný moučkovým cukrem, přidat můžete na ozdobu také šlehačku a lístky máty.

Zdroj: Autorský recept, Healthline, Truff, Cleveland Clinic, Health

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz