Takikomi gohan: Japonská rýže vařená s masem a zeleninou má mnoho zdravotních přínosů

Zdroj: Pixabay

Influencerka Bella Rose nedávno v jednom ze svých videí uvedla, že někdy vaří rýži v kuřecím či zeleninovém vývaru, protože pak chutná daleko lépe. V komentářích jsem se následně dočetla, že je to v Japonsku poměrně běžná praxe. Takto připravovanému pokrmu se tam říká takikomi gohan.

Takikomi gohan je japonský pokrm. Jedná se o rýži vařenou s různými přísadami, které jí dodávají chuť a barvu. Jídlo vzniklo jako způsob, jak ozvláštnit obyčejnou rýži a využít sezónní ingredience. Původně bylo populární mezi farmáři a běžnými lidmi, kteří do rýže přidávali lokální suroviny, popisuje Kurumi Cooks.

Všestranný pokrm

Takikomi gohan se připravuje vařením rýže společně s různými ingrediencemi v rýžovaru nebo v hrnci. Typické přísady zahrnují zeleninu, houby, maso nebo mořské plody, které se vaří spolu s rýží, čímž jí dodávají svou chuť a aroma.

Tento pokrm se konzumuje především v Japonsku, kde je oblíbenou součástí domácí kuchyně. Často se podává jako hlavní jídlo nebo příloha. Je populární pro svou všestrannost a schopnost využít sezónní ingredience.

Podle přidaných ingrediencí může mít pro člověka nejrůznější zdravotní přínosy. Zajišťuje vyvážený přísun sacharidů z rýže, vitamíny a minerály z přidané zeleniny, bílkoviny z masa nebo mořských plodů a vlákninu z hub, píše Japanese Taste.

Jak na přípravu pokrmu

Na přípravu takikomi gohan budete potřebovat 2 hrnky rýže, půl hrnku vody, 100 gramů kuřecího masa, mrkev, sušené shiitake houby, zelené sójové boby podle chuti, 2 lžíce sójové omáčky, lžíci saké, lžíci sladšího bílého vína a špetku soli.

Rýži propláchněte, ideálně několikrát, dokud není voda čirá. V misce smíchejte sójovou omáčku, saké, víno a sůl. Do rýžovaru nebo hrnce vložte rýži a přidejte vodu. Na rýži rozložte kuřecí maso, mrkev, houby a sójové boby. Přelijte vše sójovou omáčkou.

Vařte pokrm podle pokynů rýžovaru nebo v hrnci přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a vařte pod pokličkou asi 20 minut. Po uvaření nechte vše 10 minut odpočinout. Před podáváním jídlo zlehka promíchejte.

Zdroj: Master Class, Japanese Taste, Eat Japan, Tiger, Kurumi Cooks, YouTube

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz