Jídlo dokáže zlepšit náladu. A to není jen něco, co se říká. Mnoho pokrmů skutečně má vliv na to, jak se cítíme. Pokud chcete zpříjemnit den sobě, svým blízkým, nebo třeba hostům, připravte si doma jednoduché višňové brownies.
Někdy obecně pomůže, když se najíme. S plným žaludkem člověk lépe přemýšlí. Některé konkrétní potraviny nicméně mají vliv na naši náladu výrazněji. A jsou mezi nimi například právě čokoláda a višně.
Jak zlepšují naši náladu?
Višně mají pro lidské zdraví celou řadu pozitivních přínosů. Jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Obsahují látky, které mohou snižovat zánět v těle, píše RxList.
Višně jsou přirozeným zdrojem melatoninu, který může pomoci zlepšit kvalitu spánku. A právě i to je jeden z důvodů, jak pomáhají našemu psychickému zdraví, vysvětluje Healthline. Kromě toho také mohou mít určitý pozitivní vliv díky obsahu vitamínů a minerálů.
Čokoláda je v tomto ohledu ještě větším zázrakem. Obsahuje velké množství tryptofanu. Tato aminokyselina se v těle přeměňuje na serotonin, neurotransmiter spojovaný s pocitem štěstí.
Dalšími látkami, které mohou zlepšovat lidskou náladu, jsou potom fenylethylamin, theobromin a kofein. Ty všechny se v čokoládě mohou nacházet, doplňuje University Health News.
Višňové brownies
Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat 200 gramů hořké čokolády, 150 gramů másla, 200 gramů cukru, 3 vejce, 100 gramů hladké mouky, 30 gramů kakaa, půl lžičky soli, 200 gramů vypeckovaných višní a 50 gramů čokoládových kousků.
Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte pečicí formu pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Hladkou směs nechte mírně vychladnout. V míse smíchejte cukr s vejci. Přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a dobře promíchejte.
V další míse smíchejte mouku, kakao a sůl. Postupně vmíchejte sypké ingredience do tekuté směsi, až nakonec vznikne hladké těsto. Opatrně vmíchejte višně a čokoládové kousky. Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
Brownies se peče zhruba 30 minut, nebo dokud okraje nezačnou být pevné. Střed by měl být nicméně stále měkký. Nechte pokrm zcela vychladnout ve formě, pak ho vyjměte a nakrájejte na čtverce. Podává se s čerstvými višněmi jako ozdobou.
Zdroj: RxList, Healthline, Real Simple, University Health News, Portage Path, Harvard Medical School
Autor: Šárka Cvrkalová