Dýňové těstoviny: Podzimní recept pro milovníky krémových omáček

Zdroj: Pixabay

Jako každým rokem i letos máme na zahradě několik poměrně velkých dýní. A ačkoli jich pár dáme známým, aby si na Halloween mohli vyřezat vlastní zahradní lucernu, stále nám jich zbyde dost. A proto je pro mě podzim obvykle obdobím, kdy každý týden minimálně několik jídel připravuji právě z této zeleniny.

Dýně se dá zpracovat na mnoho způsobů. Moje rodina miluje těstoviny s krémovou omáčkou, kterou doplňuji také párky, protože někteří členové naší domácnosti se jednoduše bez masa neobjedou. Připravte si jídlo doma i vy.

Plná vitamínů

Dýně je zelenina, která chutná skvěle naslano i nasladko. Kromě toho je také pro tělo hned v několika ohledech přínosná. Proč byste ji měli na podzim, kdy je jí všude plno, zařadit do jídelníčku i vy?

Především proto, že je bohatá na vitamíny a minerály. A to zejména vitamín A, C, E a draslík, píše WebMD. Dýně má celou řadu antioxidantů. Obsahuje beta-karoten a další látky podporující imunitu.

Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení, doplňuje Healthline. Jde o nízkokalorický pokrm, který se hodí i při dietách. V neposlední řadě dýně pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Dýňová omáčka

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 400 gramů libovolných těstovin, 500 gramů dýně, 2 párky, cibuli, 2 stroužky česneku, 200 mililitrů smetany, 50 gramů másla, sůl, pepř, olivový olej a parmezán na servírování.

Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostky. V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Osmažte vše dozlatova. Přidejte nakrájenou dýni a podlijte směs trochou vody.

Duste pokrm pod pokličkou do měkka, zabere to asi 20 minut. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Rozmixujte dýni s cibulí a česnekem na hladké pyré. Přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Na pánvi opečte nakrájené párky. Smíchejte uvařené těstoviny s dýňovou omáčkou, přidejte opečené párky. Podávejte jídlo posypané strouhaným parmezánem. Pokrm můžete také doplnit čerstvou bazalkou.

Zdroj: Autorský recept, Inspira Health, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz