Mrazák jsme už někdy v životě pravděpodobně odmrazovali všichni. Většinou se k této činnosti ale dostaneme až ve chvíli, kdy je nezbytná, protože se nám v mrazáku tvoří led, brání nám v zavírání jeho dvířek a pod lednicí se nám objevuje voda z jeho tání. Tomu všemu se dá předejít, pokud budete činnost provádět pravidelně a hlavně správně.
Pravidelné odmrazování mrazáku je důležitou součástí údržby domácnosti. Nejen že zlepšuje účinnost spotřebiče, ale také prodlužuje jeho životnost a šetří energii, vysvětluje The Spruce. Odmrazit mrazák stačí dvakrát do roka, je ale třeba udělat to pořádně.
Námraza funguje jako izolace. Nutí mrazák pracovat tvrději a spotřebovávat více energie, objasňuje BBC Good Food. Silná vrstva ledu navíc zabírá cenné místo pro potraviny.
Dbejte na hygienu
Kromě výše zmíněných důvodů je samozřejmě důležité odmrazovat mrazák také kvůli bezpečnosti v něm uložených potravin. Pravidelné odmrazování umožňuje důkladné vyčištění spotřebiče.
Hygiena je v tomto případě velmi podstatná, protože se zde přece jenom nachází jídla, která mnohdy konzumujeme i po několika měsících. Celkově bychom ale v kuchyni měli na čistotu obecně velmi dbát, připomíná Cleanipedia.
Jak na správné odmrazování?
Odmrazování není nijak komplikované. Jako první krok vyprázdněte mrazák a uložte potraviny do chladné tašky nebo jiného mrazáku. Potom ho vypněte a vytáhněte spotřebič ze zásuvky, radí BBC Good Food.
Vyndejte z mrazáku šuplíky a police, které odneste ideálně do vany, kde je opláchnete teplou vodou. Kromě toho, že je tím očistíte, dostanete z nich tak snadno kousky ledu, které se na nich vytvořily. Na dno mrazáku dejte ručník, který zachytí vodu z tajícího ledu, uvádí Martha Stewart.
Nechte dveře mrazáku otevřené a počkejte, až led roztaje. Proces můžete urychlit tak, že do mrazáku postavíte několik misek s horkou vodou. Jakmile led změkne, opatrně ho odstraňte pomocí plastové škrabky.
Vytřete vnitřek mrazáku čistým hadříkem a jemným čisticím prostředkem. Mrazák osušte, vraťte do něj umyté police a zásuvky a zapněte ho. Jakmile se vrátí do správné teploty, můžete do něj vrátit potraviny.
Zdroj: Cleanipedia, BBC Good Food, Martha Stewart, The Spruce
Autor: Šárka Cvrkalová