Hříbková omáčka s pomazánkovým máslem: Má jemnou chuť a hodí se k mnoha jídlům

Zdroj: Pixabay

Období sběru hub se blíží. Venku je stále dostatečně teplo, zároveň ale také místy pěkně zaprší. Tohle počasí je ideální pro růst hub. Já se každoročně těším především na čerstvé hříbky, ze kterých dělám omáčku. Přidávám do ní ale ingredienci, kterou by v ní možná mnoho lidí nečekalo.

Pomazánkové máslo do omáček možná nevyužívají lidé často, podle mého je to ale škoda. Jde totiž o způsob, jak pokrm krásně zjemnit. Houbová omáčka z hříbků s pomazánkovým máslem se pak hodí jako příloha k rýži, ale také na přelití řízku a pečených brambor.

Nejlepší jsou čerstvé hříbky

Houby mají nízký obsah kalorií i tuků, jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména pak vitamín B a selen, píše Cleveland Clinic. Omáčku můžete připravit prakticky z jakýchkoli hub, často se dělá i ze sušených.

Já osobně nicméně dělám nejraději pokrm z čerstvých hříbků. Kromě toho, že skvěle chutnají, mají také vysoký obsah bílkovin a jsou bohaté na vitamín D. Hříbky dále podporují zdraví srdce díky obsahu vlákniny a draslíku, doplňuje Nutrition and You.

Jak na přípravu omáčky

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 500 gramů čerstvých hříbků, cibuli, 2 lžíce oleje, 250 gramů pomazánkového másla, 250 mililitrů smetany na vaření, sůl, pepř a čerstvou petrželku na ozdobu.

Očistěte hříbky a nakrájejte je na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do zlatova. Přidejte nakrájené hříbky a smažte je, dokud nepustí vodu a nezměknou.

Potom přidejte pomazánkové máslo a nechte ho rozpustit. Vlijte smetanu a za stálého míchání vše vařte, dokud omáčka nezhoustne. Ochuťte pokrm solí a pepřem podle chuti. Nakonec stačí přidat petrželku a máte hotovo.

Omáčka je vynikající například k rýži, vynikající chuť dodá vepřové panence, ale i kouskům kuřecího masa. Stejně tak ji nicméně můžete přelít přes smažené kuřecí maso a přidat k ní opečené brambory. Využití je pouze na vás.

Zdroj: Autorský recept, Nutrition and You, WebMD, Cleveland Clinic

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz