Dýňový chléb ze špaldové mouky: Takhle chutná zdravé podzimní pečivo

Zdroj: Pixabay

Dýní je na podzim všude plno. Já osobně z nich připravuji celou řadu pokrmů, od dýňové polévky přes kompot a různé omáčky až po pečivo. A právě recept na dýňový chléb je velmi snadný a měl by si ho podle mě doma vyzkoušet připravit každý.

Při přípravě dýňového chleba obvykle používám špaldovou mouku, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, má navíc nižší glykemický index ve srovnání s klasickou bílou moukou. Rozhodnutí je v tomto ohledu ale samozřejmě na vás.

Zdravé domácí pečivo

Domácí pečivo vždy chutná lépe než to kupované. Dýňový chléb je kromě toho ale také velmi zdravý, a to bez ohledu na výběr mouky. Dýně má totiž vysoké množství vitamínů A, C a E, obsahuje kromě toho také draslík a vysoké množství vlákniny.

Při přípravě chleba využijete také droždí, které je pro změnu dobrým zdrojem železa, selenu a zinku. Obsahuje glutathion a selenomethionin, které působí jako antioxidanty, podporuje také zdravou střevní mikroflóru, doplňuje Medical News Today.

Jak na přípravu dýňového chleba

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 500 gramů mouky (ideálně špaldové, může být ale i klasická pšeničná), 250 gramů dýňového pyré, 20 gramů čerstvého droždí, 250 mililitrů vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, sůl, lžíci medu a dýňová semínka na posypání.

V míse smíchejte mouku a sůl. V jiné míse rozpusťte droždí ve vlažné vodě společně s medem. Nechte směs asi 10 minut stát, dokud se nevytvoří pěna, Do mísy s moukou přidejte dýňové pyré, olivový olej a směs s droždím.

Důkladně směs promíchejte a hněťte asi 10 minut. Vznikne vám hladké a pružné těsto. To potom dejte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto znovu prohněťte a vytvarujte do bochníku. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ho ještě 30 minut kynout, mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Před pečením potřete chléb vodou a posypte dýňovými semínky.

Pečivo se peče asi 40 minut. Že je chléb hotový, poznáte tak, že zezlátne a při poklepání na spodek nezní dutě. Nechte ho potom mírně vychladnout, nejlépe ale chutná ještě trochu teplý. Hodí se k němu slané, ale i sladké, vychutnat si ho tak můžete s marmeládou, ale i pomazánkami.

Zdroj: Autorský recept, WebMD, Medical News Today, Healhtline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz