Dýňová semínka obsahují řadu látek, které ve zbytku zeleniny nenajdete. Naučte se je zpracovávat

Zdroj: Pixabay

Dýňová sezóna začíná. Oranžová zelenina se začala objevovat v obchodech i na zahradě. Většina lidí se těší především na to, až si z dýní vyřežou na Halloween strašidelnou svítilnu. Kromě toho je ale dýně také vhodná ke zpracování do celé řady pokrmů. Umíte ale správně zpracovat její semínka?

Dýňová polévka, kompot, šťáva, ale také pečivo z dýňové dužiny. Tahle zelenina se dá zpracovat na mnoho způsobů. Velmi zdravá jsou ale také její semínka, se kterými si mnoho lidí neví rady. My vám poradíme, jak je zpracovat.

Pečená dýňová semínka

Mnoho lidí využívá při zpracování dýně pouze dužinu, semínka nicméně vyhazují. To je ale velká škoda, protože se dají velmi snadno připravit tak, abyste doma měli zdravou křupavou svačinku, kdykoli na ni dostanete chuť.

Jako první je třeba semínka důkladně očistit od dužiny. Není to snadné, protože jsou slizká a budou se vám pravděpodobně klouzat v rukou. Následně je důkladně omyjte studenou vodou, radí BBC Good Food.

Osušte semínka papírovou utěrkou a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete je lehce posolit nebo okořenit dle chuti. Hodí se například paprika, česnek, sušená cibule či grilovací koření, doporučuje Southern Living.

Semínka pečte v troubě na 160 °C po dobu asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Občas je promíchejte, aby se rovnoměrně opekla. Nakonec je nechte vychladnout a skladujte je potom ve vzduchotěsné nádobě.

Zdravotní přínosy

Semínka z dýně se rozhodně vyplatí zpracovat a mít je doma. Pro tělo mají celou řadu zdravotních přínosů. Díky bohaté zásobě antioxidantů například pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, uvádí Inspired Taste.

Mají vysoký obsah zinku, podporují tak zdraví prostaty. Zlepšují kvalitu spánku, obsahují totiž tryptofan, který podporuje tvorbu serotoninu. Díky zdravým tukům a vláknině pak podporují zdraví srdce, doplňuje BBC Good Food.

Dýňová semínka v neposlední řadě pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, dále také podporují imunitní systém. Zatímco dýňová dužina je tak především plná vitamínů, v semínkách najdete spoustu minerálů, které ve zbytku zeleniny nejsou.

Zdroj: Southern Living, Inspired Taste, BBC Good Food, Simply Recipes, All Recipes

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz