Lohikeitto: Finská polévka, se kterou přivítáte chladné podzimní počasí

Zdroj: Pixabay

Venku se v posledních dnech ochladilo a imunita dostává zabrat. Nebude to trvat dlouho a podzimní teploty nás budou provázet denně. Při přechodu z teplého počasí na to chladnější je vhodné doplnit si do těla vitamíny teplými pokrmy. A jedním z nich je i finská polévka lohikeitto.

Lohikeitto pochází z Finska, kde je součástí tradiční kuchyně už po staletí. Název pokrmu v překladu znamená lososová polévka. Toto jídlo vzniklo jako způsob, jak využít bohaté zásoby lososa v severských vodách a zároveň vytvořit výživné a hřejivé jídlo pro chladné zimní měsíce, vysvětluje 196 Flavors.

Zdravá a sytá polévka

Lohikeitto je jídlo, které si můžete vychutnat jako hlavní pokrm. Často se konzumuje s chlebem, takže je dostatečně sytá. Zároveň je zdravá, plná vitamínů a v současné době rozhodně vašemu tělu pomůže vyrovnat se s přechodem na chladné měsíce.

Polévka je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin díky lososovi. Tyto kyseliny jsou prospěšné pro srdce a mozek. Losos také obsahuje zásobu kvalitních bílkovin, píše Taste Atlas.

Brambory a další zelenina v polévce potom poskytují vlákninu a vitamíny, mléko nebo smetana dodávají vápník a kopr, který se často používá při přípravě tohoto jídla, má protizánětlivé účinky.

Recept na lohikeitto

Na přípravu jídla budete potřebovat 500 gramů lososa bez kůže a kostí, litr rybího vývaru, 500 gramů brambor, mrkev, pórek, 200 mililitrů smetany, 2 lžíce másla, čerstvý kopr, sůl a pepř.

Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Očistěte a nakrájejte mrkev a pórek. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm pórek. Přidejte vývar, brambory a mrkev. Vařte vše asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.

Lososa nakrájejte na kostičky, do polévky přidejte smetanu a maso. Vařte pokrm dalších 5 minut. Dochuťte vše solí a pepřem a před podáváním posypte čerstvě nasekaným koprem. Polévku konzumujte ideálně s opečeným chlebem.

Zdroj: Hestia’s Kitchen, Brita Cooks, Taste Atlas, Tastes from the Road, 196 Flavors

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz