Už v současné době se lesy plní houbaři. Některé druhy rostou už v létě, ta pravá sezóna ale začíná na podzim. A my pro vás máme recept na houbové buchty, které chutnají skvěle a jsou vynikající svačinou či snídaní.
Češi jsou milovníky hub. Jsme jedním z národů, který je chozením do lesa na podzim téměř posedlý, ve skutečnosti ale velmi podobný koníček mají také naši sousedé v Polsku. A právě odsud pochází recept na kynuté houbové buchty.
Zdravotní účinky hub
Hub se doma vyplatí mít zásobu. Pokud máte štěstí a podaří se vám jich nasbírat větší množství, rozhodně si je nasušte na později. Dají se pak využít v mnoha různých pokrmech. Pro tělo jsou houby velmi přínosné.
Obsahují vitamíny skupiny B, vitamin D a minerály jako selen, měď a draslík. Mnohé houby jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Některé druhy, jako jsou například shiitake nebo reishi, mohou posilovat imunitní systém, píše UCLA Health.
Ale i hříbky, lišky, bedly či klouzci jsou velmi zdraví. Jsou vhodné při dietách, protože mají nízkou kalorickou hodnotu. Podporují zdravé trávení a mohou pomoci při regulaci hladiny cholesterolu.
Recept na houbové buchty
Tento recept mě naučila kamarádka z Polska, která ho má od své babičky. Na přípravu pokrmu budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 250 mililitrů mléka, 30 gramů droždí, 80 gramů másla, 2 žloutky, 2 lžíce cukru a špetku soli.
Na houbovou náplň si připravte 500 gramů hub, cibuli, 2 lžíce másla, sůl, pepř a majoránku. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek.
V míse smíchejte mouku, zbytek cukru a sůl. Přidejte kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujte hladké těsto a nechte vše kynout asi hodinu.
Mezitím si připravte náplň. Očištěné houby nakrájejte na menší kousky. Na másle osmažte cibulku, přidejte houby a duste je, dokud se neodpaří voda. Směs osolte, opepřete a ochuťte majoránkou.
Z vykynutého těsta vytvarujte bochánky, naplňte je houbovou směsí a uzavřete. Buchty nechte ještě 15 minut kynout na plechu. Pečte je pak v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Buchty chutnají skvěle teplé, dají se ale jíst i zastudena.
Zdroj: Autorský recept, Cleveland Clinic, UCLA Health, Poland
Autor: Šárka Cvrkalová