Mnoho lidí se na konzumaci některých mořských plodů dívá skepticky. Pro nás Čechy je to něco neobvyklého a ne všichni si dopřáváme krevety nebo chobotnice s chutí. Pokud ale máte rádi mořské plody, rozhodně byste si měli zkusit připravit také fritované olihně. Chutnají skvěle, jsou navíc velmi zdravé.
Olihně jsou mořští hlavonožci příbuzní chobotnicím a sépiím. Patří mezi měkkýše a vyznačují se podlouhlým tělem s chapadly. Jejich konzumace je oblíbená především v Japonsku, Itálii, Španělsku, Řecku a mnoha dalších přímořských státech.
I u nás seženete olihně v obchodě, mnoho lidí ale neví, jak je správně připravit. Dají se zpracovat na mnoho způsobů, my vás naučíme, jak si doma udělat olihně fritované.
Proč si je jednou za čas dopřát?
Mořské plody obecně jsou považovány za velmi zdravé, dokonce nejzdravější druh masa vůbec, píše BBC Good Food. Konkrétně olihně jsou bohatým zdrojem bílkovin, obsahují omega-3 mastné kyseliny a jsou také nízkokalorické, píše Cooking.
Olihně dále poskytují vitamíny a minerály jako železo, zinek a vitamin B12. Jde o jídlo, které si můžete dopřávat i při dietách. Na druhou stranu je také pravda, že si při jejich konzumaci musíte na jisté věci dávat pozor.
Někteří lidé mohou být alergičtí na mořské plody včetně olihní, varuje The Mediterranean Dish. Při nesprávném skladování nebo přípravě mohou být olihně zdrojem bakteriální kontaminace. Jako mořští živočichové mohou obsahovat stopy těžkých kovů, proto se doporučuje konzumovat je s mírou, doplňuje Cork Dinning.
Jak připravit fritované olihně?
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 500 gramů očištěných olihní, 200 gramů hladké mouky, 2 vajíčka, 100 mililitrů mléka, sůl a pepř podle chuti a olej na smažení.
Olihně omyjte a nakrájejte na kroužky. V misce smíchejte mouku, sůl a pepř. V jiné misce rozšlehejte vejce s mlékem. Olihně obalte nejprve v mouce, pak ve vaječné směsi, nakonec znovu v mouce.
V hlubší pánvi nebo fritéze rozehřejte olej na 180 °C. Smažte obalené olihně po malých dávkách, vždy zhruba 2 až 3 minuty, dokud nezezlátnou. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. Podávají se potom teplé, ideálně s plátky citronu a oblíbenou omáčkou.
Zdroj: BBC Good Food, Cooking, The Mediterranean Dish, Cork Dinning
Autor: Šárka Cvrkalová