Já osobně využívám fenykl v kuchyni poměrně běžně. Nedávno jsem o tom mluvila s kamarády, většina z nich se ale přiznala, že ho doma nemají a používají ho spíše výjimečně. Překvapilo mě to už proto, že má toto koření celou řadu zdravotních účinků. Skvěle ale také chutná.
Fenykl se v kuchyni používá už po staletí a dříve byl dokonce přírodním lékem na menstruační bolesti a řadu dalších zdravotních problémů, popisuje Medical News Today. V dnešní době přesto nepatří k nejoblíbenějším kořením. A je to škoda.
Zdravotní účinky fenyklu
Pokud patříte k lidem, kteří běžně doma fenykl nemají, po přečtení tohoto článku možná zvážíte změnu. Toto koření je totiž plné vitamínů a minerálů a podporuje například normální funkci dýchacího systému, píše WebMD.
Fenykl je vhodný pro těhotné ženy, kterým pomáhá se zdravým průběhem těhotenství, zmírňuje komplikace při menstruacích, kromě toho ale také podporuje zdravou funkci jater nebo gastrointestinálního traktu, doplňuje BBC Good Food.
Fenyklový salát s pomerančem:
Já osobně využívám fenykl v mnoha receptech. Jedním z mých oblíbených je ten na salát s pomerančem. Jedná se o lehký pokrm, který si můžete dopřát nejen jako oběd, ale také odpolední svačinku.
Na přípravu budete potřebovat ideálně čerstvý fenykl pokrájený na tenké plátky, 2 pomeranče pokrájené na kolečka, červenou cibuli rozkrájenou na kroužky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balsamikového octa, sůl a pepř.
Pokud nemáte čerstvý fenykl, můžete použít klasické koření, salát ale bude tím pádem značně ochuzený, doporučuji tedy si bylinku pro tento recept skutečně sehnat. Vložte nakrájený fenykl, pomerančová kolečka a kroužky cibule do mísy.
V menší misce smíchejte olivový olej a balsamikový ocet. Vše osolte a opepřete dle chuti. Zálivku z oleje a octa přelijte přes salátovou směs a opatrně promíchejte. Potom už jen nechte salát chvíli odležet, aby se ingredience provlhčily a propojily a můžete podávat.
Zdroj: Autorský recept, WebMD, Healthline, BBC Good Food, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová