Rybu dělám poměrně často, protože se jedná o velmi zdravý druh masa, který je navíc chutný a připravit se dá na mnoho způsobů. Letos se nám urodilo opravdu velké množství rajčat a já jsem se je rozhodla využít i ve svém oblíbeném receptu na rybí filé.
Ano, ryba se dá skutečně kombinovat s mnoha druhy zeleniny. Běžně se k ní skvěle hodí chřest nebo třeba špenát. Rybí filé v rajčatech je ale jeden z mých nejoblíbenějších receptů a velmi snadno si ho doma připravíte i vy.
Zdravé a dietní jídlo
Tento pokrm je vynikající mimo jiné i při dietách. Ryby jsou velmi dietním druhem masa, který navíc obsahuje kvalitní bílkoviny a velké množství omega-3 mastných kyselin, píše WebMD.
Rajčata jsou pro změnu vynikajícím zdrojem vitamínu C, K, a draslíku. Jsou také plná antioxidantů a podporují zdraví srdce a cév. Pokud tyto dvě potraviny zkombinujete, rozhodně tak neprohloupíte.
Recept na rybí filé v rajčatech
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 4 porce rybího filé, ideálně z tresky nebo lososa, 400 gramů rajčat, cibuli, 2 stroužky česneku, olivový olej, sušené oregano a čerstvou petrželku.
V pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a smažte další minutu. Přidejte rajčata a trochu vody, oregano, směs osolte a opepřete. Vařte vše na mírném ohni asi 10 minut.
Do pánve pak vložte rybí filé, přikryjte ji pokličkou a vařte pokrm na mírném ohni zhruba 10 až 15 minut, dokud ryba není propečená. Nakonec vše ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte filé s brambory nebo kaší.
Zdroj: Autorský recept, WebMD, Healthline
Autor. Šárka Cvrkalová