Ve světě se často konzumují pokrmy, které u nás běžně nenajdete. V mnoha případech se jedná i o jídla, která jsou pro mnohé z nás jako pochoutka nepřijatelná. A nemluvíme pouze o nakládaných červech či smažených tarantulích. Slyšeli jste už o jedlých ptačích hnízdech?
Ano, ptačí hnízda se skutečně dají v některých případech konzumovat. A dokonce mohou mít pro lidské tělo celou řadu zdravotních přínosů. Jedná se o trend, který se už mnoho let provozuje v celé řadě asijských zemí, píše South China Morning Post.
Pochoutka z ptačích slin
Když se řekne ptačí hnízdo, mnoho lidí si vybaví především slámu, klacky a ptačí trus. V tomto případě jde ale o hnízda vytvořená ze slin. Konkrétně o hnízda rorýsů. Ani to sice nezní příliš lákavě, podle všeho ale mohou mít právě rorýsí sliny pozitivní účinky na lidské zdraví.
Jak píše Frontiers, obsahují totiž proteiny, aminokyseliny a minerály. Ptačí hnízda se konzumují nejčastěji v Indonésii, Malajsii a Thajsku, oblíbená jsou ale i v dalších asijských zemích. S jejich příchutí se dokonce někdy vyrábí i nápoje.
V tradiční čínské medicíně se pokrmu přisuzují různé zdravotní benefity, včetně podpory imunitního systému a zlepšení trávení. Některé studie naznačují potenciální protizánětlivé účinky.
Dlouholetá historie
Ptačí hnízda se v asijských zemích konzumují už po dlouhá staletí. Jak píše web Frontiers, byla považována za luxusní pokrm hodný samotného císaře již za dynastie Tang, tedy v letech 618 – 907 našeho letopočtu.
Dříve nicméně samozřejmě byla s jejich konzumací spojena také zdravotní rizika. Lidé často konzumovali hnízda společně s materiály, které do nich ptáci nanosili, společně s jejich trusem. V dnešní době už je v tomto ohledu samozřejmě vše bezpečnější.
Zdroj: Healthline, South China Morning Post, Frontiers, Pharmacia, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová