Brokolicovou nať nevyhazujte. Je plná vitamínů a má řadu využití

Zdroj: Pixabay

Brokolice je zelenina plná vitamínů. Mnoho lidí s ní ale přitom při jejím používání plýtvá. Mnohdy totiž nať, nebo také takzvané košťály, vyhazujeme. Přitom právě v nich se nachází nejvíce pro tělo důležitých látek a dají se skvěle využít.

Brokolice je bohatá na vitamíny a minerály, má vysoký obsah vlákniny, antioxidační účinky a podle některých informací také potenciální protirakovinné účinky, píše Healthline. Podporuje kardiovaskulární zdraví a má pozitivní vliv na trávení.

Proč nevyhazovat košťály?

Mnoho lidí zpracuje z brokolice jenom sytě zelenou část a tvrdší světlé košťály vyhazují. Přitom jde ale o část zeleniny, která obsahuje velké množství výše zmíněných látek a dá se s ní dál pracovat.

Pokud se ji naučíte zpracovávat, ušetříte nejen peníze, ale také budete smýšlet ekologicky. Košťály z brokolice zajistí vašemu jídelníčku rozmanitost a dodatečné živiny. A zpracovat se dají na mnoho způsobů.

Možnosti využití

Brokolicové košťály jsou sice tvrdé, pokud je ale dostatečně dlouho povaříte ve vodě, dají se následně rozmixovat na zeleninový krém, nebo je můžete přidat do smoothie. Vývar z nich a další zeleniny pak poslouží jako základ polévek či omáček.

Pokud košťály nakrájíte na tenké plátky, můžete je využít v salátech. A to ať už syrové, nebo například nakládané či opečené. Dají se také připravovat v létě na grilu jako vynikající alternativa jídla pro vegetariány.

V neposlední řadě pak můžete brokolicovou nať nakrájenou na malé kousky využít při přípravě rizota, čínských nudlí a dalších pokrmů, do kterých se běžně přidává zeleninový mix.

Zdroj: The Guardian, Food Network, Healthline, NIH

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz