Zabalte stopky banánů do potravinářské fólie a uložte ovoce do ledničky. Vydrží vám déle čerstvé

Zdroj: Pixabay

Banány jsou ovoce plné vitamínů, které se dá konzumovat jen tak samotné, dají se z něj ale připravit také nejrůznější pokrmy. Pokud koupíte banány méně zralé, postupně vám doma změknou a vydrží delší dobu. Co ale v případě, že máte banány už témě přezrálé a chcete, aby ještě pár dní zůstaly dobré?

Může se stát, že jsou banány ve slevě, takže jich jednoduše koupíte více. A nebo zkátka neodhadnete, kolik jich stihnete sníst. V každém případě se hodí vědět, jak zajistit, aby vám ovoce vydrželo delší dobu.

Udržujte banány čerstvé

Existuje celá řada způsobů, jak zajistit, aby banány dlouho vydržely. Důležité je skladovat je mimo dosah jiného ovoce. Banány produkují ethylen, plyn urychlující zrání. Když jsou oddělené, neovlivňují zrání jiného ovoce a zeleniny a samotné vydrží déle čerstvé, vysvětluje The Kitch.

Pokud chcete, aby vám ovoce vydrželo skutečně dlouho, zabalte stopky banánů do potravinářské fólie. Stopky jsou hlavním zdrojem uvolňování ethylenu. Jejich zabalení zpomaluje proces zrání.

Uchovávejte banány při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo. Teplo a světlo urychlují zrání. Chladnější, tmavší místo tento proces zpomaluje. Dát je tedy můžete bez problémů i do ledničky.

Pozor na otlaky

Kažení banánů urychlují jakékoli otlaky a drobná poškození slupky. Proto je dobré skladovat je zavěšené místo toho, abyste je pokládali do mísy. Čím méně se během skladování poškodí, tím déle vydrží.

V neposlední řadě pak myslete na to, že je vhodné také banány rozdělit na menší trsy. Protože ethylen, který obsahují, neurychluje zraní jen ostatních druhů ovoce, ale i samotných banánů.

Zdroj: Taste of Home, All Recipes, USA Today, The Kitch, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz