Jak správně nakrájet ananas: Stačí ostrý nůž, lžíce a 2 minuty času

Zdroj: Pixabay

Ananas je ovoce plné vitamínů, které se dá konzumovat na mnoho způsobů. Pochutnat si můžete na čerstvém ananasu, ananasovém kompotu, ovoce se ale také dobře tepelně zpracovává a kombinuje se mnohdy i s masovými pokrmy. Někdy ale není snadné ho správně nakrájet.

Chcete si pochutnat na ananasu, ale nevíte, jak ho co nejefektivněji nakrájet? Občas je šťáva z něj jednoduše všude, na tvrdé slupce navíc zůstávají kusy ovoce. A obzvlášť pokud máte děti, chcete jim ananas připravit tak, aby s ním neměly žádnou práci.

Důležitá je už příprava

Pokud se chcete ujistit, že si na ananasu skutečně pochutnáte, je samozřejmě důležitý už jeho výběr v obchodě. Vyberte si zralý, šťavnatý ananas s pevnou konzistencí a bez známek poškození. Dobře zralý ananas má zeleno-žlutou barvu a příjemně vonní, radí Evolving Table.

Druhou důležitou podmínkou je mít samozřejmě vhodné náčiní na přípravu, v tomto případě se bude jednat o dlouhý ostrý nůž. Potřebovat dále budete dřevěné prkénko a lžíci.

Jak na porcování ananasu

Existuje několik způsobů, jak můžete ananas naporcovat. Ten následující je ale nejjednodušší a jeho výsledkem je dokonale nakrájené ovoce, které se dá ihned konzumovat.

Položte ananas na krájecí prkénko a opatrně useknětě horní a spodní část, abyste odkryli dužinu. Postavte ananas na boční plochu a opatrně nožem odřízněte slupku i s očky. Snažte se odstranit co nejméně dužiny.

Potom položte ananas na bok a nožem přepulte podélně na poloviny. Každou polovinu znovu přepulte, čímž vzniknou čtvrtky. U každé čtvrtky odřízněte dřevnatou střední část. Poté nakrájejte dužinu na rovnoměrné plátky.

Lžící opatrně odstraňte středovou dřevnatou část každého plátku. Nakonec už jen nakrájejte plátky na menší kostičky. Ty následně stačí dát do misky a servírovat.

Zdroj: BBC Good Food, The Mediterranean Dish, Bon Apetit, Evolving Table

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz