Banchan: Korejská příloha, kterou můžete připravit na desítky způsobů

Zdroj: Pexels

Korejská kuchyně se od té naší rozhodně výrazně liší. A to nejen chutěmi, ale i způsobem servírování jídla. Jedním z pokrmů, na kterém je tento příklad dokonale vidět, je i banchan. Typické korejské jídlo, na které narazíte ve všech restauracích.

Banchan je důležitou součástí korejské kuchyně. Jedná se o malé porce různých příloh, které se tradičně podávají k hlavnímu jídlu. Typicky se na stůl přináší několik druhů banchanu současně, často 3 až 5 misek, ale při slavnostních příležitostech může být i přes 12 různých druhů, popisuje Master Class.

Podává se prakticky ke všemu

Banchan je v Koreji prakticky základem všeho. Podává se v restauracích, v domácnostech, narazíte na něj také v pouličních stáncích. A nejde pouze o přílohu k masu, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Podává se ke všem hlavním jídlům, ať už jde o rýži, zeleninové pokrmy, masové pokrmy, nebo polévku. Banchan není považován za samostatný chod, ale za doplněk, který vytváří harmonii chutí a textur v rámci celého pokrmu.

Tradice podávání banchanu sahá hluboko do historie Koreje. Jeho kořeny lze vysledovat až do období Tří království (57 př. n. l. – 935 n. l.), píše Thrillist. V té době se již objevovaly různé fermentované a nakládané přílohy, které jsou pro banchan typické.

Recept na oblíbený banchan

Jedním z oblíbených druhů banchanu je kongnamul muchim. Jedná se o pálivý salát z fazolových klíčků. Na jeho přípravu budete potřebovat 250 gramů fazolových klíčků, jarní cibulku, stroužek česneku, lžíci sezamového oleje, lžičku sójové omáčky, lžičku gochugaru, sůl a pražená sezamová semínka.

Fazolové klíčky krátce povařte ve vroucí vodě. Poté je sceďte a zchlaďte v ledové. Vychladlé klíčky lehce vymačkejte, aby se zbavily přebytečné vody. V misce smíchejte sezamový olej, sójovou omáčku, gochugaru, česnek a sůl.

Přidejte klíčky, pokrájenou jarní cibulku a vše důkladně promíchejte. Nakonec banchan posypte sezamovými semínky a můžete podávat. Tento jednoduchý banchan můžete servírovat s rýží a dalšími korejskými pokrmy. Je osvěžující, lehce pálivý a plný chuti.

Zdroj: Creatrip, AFAR, Master Class, Thrillist

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz