Pastel de Nata podle Petra Lexy: Portugalský recept, který zvládne úplně každý

Zdroj: Pixabay

Petr Lexa je nejen hudebník a frontman skupiny Slza, ale také člověk, co velmi rád zkouší nové a zajímavé recepty, které potom s fanoušky sdílí na svém TikToku. Nedávno se pochlubil návodem na přípravu pokrmu pastel de Nata. Jde o dezert, který si doma můžete velmi snadno udělat i vy.

Pastel de nata je tradiční portugalský dezert. Jedná se o malý košíček z listového těsta plněný krémem podobným vaječnému pudinku. Tento dezert pochází z Lisabonu a jeho historie sahá až do 18. století, píše Santa Nata.

Nejlepší pečivo

„Jdeme si upéct pastel de Nata, neboli nejlepší pečivo na světě,“ říká na začátku videa Petr Lexa s tím, že informace není z jeho hlavy, ale četl ji kdysi ve statistikách, ve kterých byly na dotaz dotázány statisíce lidí po celém světě.

„Portugalský košíček plněný krémem skutečně vyšel jako nejlepší na světě. A podle mě každý, kdo ho někdy ochutnal, moc dobře chápe, proč,“ říká hudebník. Chcete si pastel de Nata připravit doma i vy? Je to snadné.

Udělejte si portugalský dezert doma

Na přípravu dezertu budete potřebovat balení listového těsta, 250 mililitrů smetany, 200 gramů cukru, 4 žlouky, 2 celá vajíčka, lžíci kukuřičného škrobu, kůru z citronu a lžičku vanilkového extraktu.

Předehřejte troubu na 250 °C. Rozválejte listové těsto a vykrojte z něj kolečka, kterými vyložíte formu na muffiny. V hrnci smíchejte smetanu, cukr a citronovou kůru. Přiveďte směs k varu a odstavte.

V misce rozšlehejte žloutky, vejce a škrob. Za stálého míchání pomalu přilévejte horkou smetanovou směs do té vaječné. Přidejte vanilkový extrakt a vše přeceďte. Nalijte krém do připravených košíčků. Pečte je potom asi 12-15 minut, dokud povrch nezkaramelizuje. Pastel de Nata se podává po vychladnutí.

Zdroj: Apetit, TikTok, Santa Nata

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz