Houbový steak: Korálovec ježatý na první pohled připomíná maso, vychutnají si ho ale i vegetariáni

Zdroj: Pixabay

Korálovec ježatý je houba, kterou můžeme najít i u nás. Obecně je známější pod cizím názvem jako Lion’s mane mushroom, protože svým vzhledem připomíná lví hřívu. Bílá střapatá houba rostoucí obvykle na kmenech stromů má pro tělo mnoho zdravotních přínosů.

Korálovec se obvykle nachází na kmenech listnatých stromů, především dubů a buků. Roste v mírném pásmu Evropy, Asie a Severní Ameriky. U nás se s ním setkáte zcela běžně, v mnoha zemích existují dokonce speciální farmy, kde se pěstuje, píše Forbes.

Zdravotní přínosy

Houba se sbírá především od konce léta do podzimu, roste hlavně v srpnu až říjnu. Výjimečně se s ní setkáte i jindy, je ale vždy dobré si ji do zásoby nasušit, abyste ji mohli používat i v dalších obdobích.

Korálovec totiž podporuje funkci nervového systému a může pomáhat při neurodegenerativních onemocněních. Má protizánětlivé vlastnosti, může posilovat imunitní systém, a některé studie dokonce naznačují, že má také potenciální protirakovinné účinky.

Vegetariánský steak

Z této houby se dá připravit celá řada pokrmů. Můžete ji využít do smaženice, polévky, omáček, přidat ji do rizota a nasušit si ji do zásoby. Velmi často se z ní ale dělá také takzvaný vegetariánský steak, který na talíři na první pohled skutečně připomíná maso.

Na jeho přípravu budete potřebovat 400 gramů huby, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř a bylinky podle vlastní preference. Obvykle se používá tymián a rozmarýn.

Očistěte houbu a nakrájejte ji na plátky silné asi 2 centimetry. V misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky. Plátky houby potřete touto směsí a nechte je marinovat 15 až 30 minut.

Rozehřejte pánev na středním až vyšším žáru a poté na ní opékejte plátky houby zhruba 3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou a nezměknou. Jídlo podávejte jako hlavní chod s přílohou dle vaší volby, ideálně s brambory či bramborovou kaší.

Zdroj: NIH, Cleveland Clinic, WebMD, Healthline, Forbes

Autor. Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz