Knedlíčky bao: Oblíbené čínské jídlo, které se jí naslano i nasladko

Zdroj: Pexels

Knedlíčky bao jsou jedním ze základních čínských jídel. Najdete je snad v každé restauraci, připravují se pravidelně ve všech místních rodinách. Nedá se říci, zda se jedná o dezert či předkrm, obvykle záleží na tom, jakou verzi pokrmu zvolíte.

Knedlíčky bao (někdy také nazývané baozi) jsou tradiční čínské plněné bochánky připravované v páře. Mají dlouhou historii sahající až do období dynastie Tří království (220-280 n. l.). Podle legendy je vynalezl vojevůdce Zhuge Liang jako náhradu za lidské oběti, které se prováděly pro překročení řeky, píše Malay Mail.

Připravují se v mnoha verzích

Knedlíčky se dají jíst sladké i slané, připravují se na mnoho způsobů. Někdy jsou považovány za předkrm, jindy dezert, v některých případech dokonce vydají za hlavní jídlo, vysvětluje Chungying.

Cha siu bao jsou knedlíčky plněné vepřovým masem, dou sha bao se plní pastou z červených fazolí, nai wong bao jsou knedlíčky s vaječným krémem a cai bao zase vegetariánské knedlíčky se zeleninou.

Knedlíčky s vepřovým masem

Vyzkoušejte si doma připravit knedlíčky dou sha bao, které jsou jedním z nejzákladnějších pokrmů v Číně vůbec. Není na nich nic složitého.

Na přípravu budete potřebovat těsto, které vytvoříte z 300 gramů hladké mouky, lžičky sušeného droždí, lžíce cukru, 150 mililitrů vlažné vody a lžíce rostlinného oleje. Těsto nechte kynout.

Na náplň si připravte 250 gramů vepřového masa, 2 lžíce sójové omáčky, lžíci ústřicové omáčky, lžíci medu, 2 stroužky česneku a lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve dvou lžících vody.

Maso nakrájejte na kostičky. Smíchejte všechny ingredience na náplň a maso v nich marinujte asi 30 minut. Potom ho osmahněte na pánvi, přidejte škrobovou směs a vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Nechte vše vychladnout. Rozdělte těsto na 12 kousků, každý rozválejte na placku, doprostřed dejte lžíci náplně a uzavřete do tvaru knedlíčku. Knedlíčky potom vařte v páře asi 10-12 minut.

Zdroj: Great British Chef, Malay Mail, Chungying

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz