Patříte k milovníkům kávy a rádi si v létě vychutnáte studené nápoje? Ledová káva je v České republice velmi oblíbená. Každý z nás ji dělá trochu jinak, obvykle se ale jedná o smíchání kávy s větším množstvím mléka a s ledem. Zkoušeli jste ale někdy kávu dochutit o různé příchutě?
Někdo z vás se možná mylně domnívá, že pití ledové kávy není zdravé. Vychází to obecně z toho, co se mezi lidmi povídá, odborníci nicméně ujišťují, že pokud to s kofeinem nepřeženete, denně si klidně můžete bez obav skleničku ledové kávy dát.
Web The Exotic Beans nicméně píše, že káva je v tomto případě na chuť a pravděpodobně vás příliš neochladí. Kofein navíc dehydratuje, myslete tak na to, že je třeba stále dodržovat pitný režim a doplňovat ho klasickou vodou.
Osobně připravuji ledovou kávu poměrně často. Někdy si ji mohou dopřát i starší děti, když zvýším poměr mléka v nápoji. Klasickou ledovou kávu už ale nedělám skoro vůbec, nápoj vždy dochutím nějakým ovocem nebo jinými přísadami.
Ledová káva s pomeranči
Na ledovou kávu s pomeranči používám obvykle domácí pomerančovou marmeládu, můžete ji ale nahradit i plátky pomeranče a pomerančovou šťávou.
Základem je uvařit kávu, kterou potom nalijete do skleničky s ledem. Množství zvolte podle toho, jak silný nápoj chcete. Potom přidáte pomerančovou marmeládu či šťávu a vše dolijete mlékem. Skleničku ozdobte plátkem pomeranče.
Jahodová ledová káva
Na jahodovou ledovou kávu jsou nejlepší čerstvé jahody, které rozmixujete, a potom postupujete prakticky stejně jako v předešlém případě.
Já často dělám také jahodovou drť do mrazáku. Při přípravě kávy potom používám právě tu, není tak třeba dávat do skleničky led, stačí zmrzlé jahody zalít horkou kávou. Vše potom doplníte ledovým mlékem. Jahodovou kávu se hodí zdobit šlehačkou.
Ledová káva s karamelem
Ledovou kávu s karamelem obvykle míchám se smetanou, nikoli s mlékem. Ingredience k sobě daleko lépe pasují, je ale třeba říci, že je potom také nápoj více kalorický.
Káva s karamelem je vhodná pro všechny milovníky sladkých ledových nápojů, kteří si příliš nepotrpí na kombinaci tohoto kofeinového nápoje s ovocem, přesto si ale chtějí vychutnat kávu trochu jinak než obvykle.
Zdroj: Autorský recept, The Exotic Beans, Ponte Vencchio
Autor: Šárka Cvrkalová