Mikrovlnnou troubu mnoho lidí nechce využívat. Nahradit se dá pánví i horkovzdušnou fritézou

Zdroj: Pixabay

Mikrovlnnou troubu mnoho lidí používá denně a nedovedou si bez ní představit život. Hodně nám v kuchyni usnadňuje práci, to je sice pravda, mnoho výzkumů ale ukazuje, že je ve skutečnosti ohřívání jídla v tomto spotřebiči zdraví nebezpečné. Jak se dá tedy mikrovlnka v kuchyni nahradit?

Někteří lidé mikrovlnnou troubu nepoužívají už z praktických důvodů. Nerovnoměrný ohřev jídla v ní může způsobit, že zatímco některé části pokrmu jsou ještě horké, jiné budou stále studené.

Kromě toho má ale mikrovlnka také zdravotní nevýhody. Mikrovlnné trouby používají neionizující záření. Za správného používání není podle webu CNET považováno za nebezpečné. V případě, že ale použijete nevhodné nádobí nebo nesprávný program ohřevu pro určité jídlo, může být toto záření pro zdraví rizikem.

Jídlo ohřejete na pánvi či v hrnci

Pokud se chcete používání mikrovnlnné trouby vyhnout, máte hned několik možností. Polévky, omáčky a různá kašovitá jídla jednoduše můžete ohřát na sporáku na pánvi či v hrnci.

Samozřejmě nevýhodou je to, že proces déle trvá a také ušpiníte další nádobí, protože do mikrovlnky byste jednoduše dali talíř s jídlem. Kromě toho, že je ale takto ohřívané jídlo zdravotně nezávadné, daleko lépe také chutná.

Klasická trouba či horkovzdušná fritéza

Pokud chcete ohřát například tepelně upravenou zeleninu či maso, použít můžete klasickou troubu. Ta se sice déle předehřívá a budete muset vždy na jídlo myslet minimálně deset minut předem, přesto ale takto ohřáté maso často chutná jinak než to z mikrovlnky.

V neposlední řadě pak můžete využít horkovzdušnou fritézu, radí Healthline. Z té je většina jídel, která jste dříve smažili, jako čerstvá. V horkovzdušné fritéze ohřejete maso, smažené sýry, houby či brambory. Možností, jak si doma vystačit bez mikrovlnky, je jednoduše celá řada.

Zdroj: Healthline, Laila Ali, Spy, Filtro Cappa, CNET

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz