Bez ostrého nože se v kuchyni neobejdete. Využíváte je denně. Některé jsou univerzální a můžete je použít prakticky na všechno, jiné mají konkrétní využití. Jak správně nože vybrat a následně také udržovat?
Vybavujete novou kuchyni a přemýšlíte, jak vybrat správné a kvalitní nože? Je důležité zaměřit se nejen na to, k čemu je budete používat, ale také na jejich materiál. Nejideálnější nože jsou z nerezové oceli, píše Serious Eats.
Je vždy lepší kupovat sadu nožů, která obsahuje ty nejzákladnější z nich. Finančně se to rozhodně vyplatí více než hledat nože jednotlivé. Pokud můžete (pokud nejsou nože zabalené), je také vhodné si v obchodě vyzkoušet, jak vám padnou do ruky. Pokud v kuchyni trávíte hodně času, volte nože s ergonomickou rukojetí.
Jak nože skladovat
Každý nůž je trochu jiný. Některé se dají přichytit na magnet na zdi, jiné na něm ale držet nebudou a musíte je tak ukládat do šuplíku nebo do stojanu na nože. Co je ale pro toto náčiní ve skutečnosti nejlepší, aby se jeho životnost co nejvíce prodloužila?
Úplně nejideálnější je podle Serious Eats používat právě magnetický držák, nebo nože umístit do dřevěného stojanu. Nikdy nepoužívejte stojan kovový, nože se o něj otupují. Neměli byste je ani skladovat volně v šuplíku.
Pokud používáte nože s keramickou čepelí, měli byste na ně mít ochranné pouzdro, do kterého je vždy umístíte. V takovém případě samozřejmě do šuplíku mohou.
Jak nože správně brousit?
Pokud budete nože správně skladovat, zabráníte jejich opotřebení a nebudete je muset brousit tak často. Jednou za čas ale na tuto činnost nakonec stejně dojde. Jak byste měli nože správně brousit, abyste docílili co nejlepšího výsledku a nepoškodili je?
Důležité je používat brousek se správným úhlem, což je obvykle 15 až 20 stupňů, radí Martha Stewart. Začněte hrubým brusným kamenem a postupujte k jemnějšímu. Bruste vždy obě strany stejnoměrně.
Broušení je obvykle vhodné dokončit použitím ocílky pro vyhlazení ostří. Pokud budete vše dodržovat podle tohoto návodu, nože vám vydrží dlouho. Rozhodně není třeba kupovat každých pár měsíců nové, pokud víte, jak s nimi zacházet.
Zdroj: Martha Stewart, CNET, All Recipes, Victorinox, Serious Eats
Autor: Šárka Cvrkalová