Za to, co nám nechutná, může pravděpodobně nepříjemná zkušenost z minulosti. Ne vždy si ji ale pamatujeme

Zdroj: Pexels

Každý člověk má nějaké jídlo, které si vychutnává víc než cokoli jiného. Všichni ale zároveň máme také nějaké ty pokrmy, které jednoduše nemůžeme ani cítit. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, čím je to způsobené?

Některá jídla jsou obecně známá jako ta, co lidem často nechutnají. Řada mých přátel například nejí kopr, brokolici, houby nebo játra. Pak jsou tu ale potraviny, které může někdo naprosto milovat a jiný je nejí. Já osobně například nesnáším ananas a mnoho lidí tomu nerozumí. Čím je to způsobené, že zatímco některým daná jídla chutnají, jiným se z nich zvedá žaludek?

Některé věci nesnese náš organismus

Některé věci jíst nemůžeme, protože je nám po nich špatně. To je dáno tím, že organismus každého člověka je trochu jiný a látky v jídlech jednoduše nedokážeme všichni zpracovat stejně, vysvětluje Cleveland Clinic

Pokud máte s nějakým jídlem špatné zkušenosti, několikrát vám po něm bylo například na zvracení a bolel vás po něm žaludek, je logické, že si k němu vypěstoval nechuť také mozek. V takovém případě pak jednoduše jídlo nemůžete ani cítit.

Čím je ale způsobeno, že nám nechutnají také pokrmy, se kterými jsme nikdy žádný problém neměli? Jak vlastně mozek funguje, že zatímco jednomu z nás něco chutná, jinému jednoduše ne?

Často za to může minulost, nebo neznámá spojitost

Podle vědců nikdy člověk žádné jídlo nesnáší jen tak pro nic za nic. Vždy za tím stojí buď nějaká zkušenost z minulosti, nebo neznámá asociace, kterou si neuvědomujeme.

Určité druhy potravin můžeme nesnášet třeba i proto, že jsme jako kojenci dostávali infuze, ve kterých byly látky velmi podobné těm v daném jídle. Na takovém spojitosti se velmi těžko příchází, doplňuje nicméně BBC.

Ať už tak nemáte rádi jakékoli jídlo, nevyčítejte si to. S největší pravděpodobností za to může něco, co vaše tělo nedokázalo v minulosti přijmout. A nemusí se jednat o konkrétní potravinu, ale třeba jen o část látek, které obsahuje.

Zdroj: Studio Kitchen, The Cut, BBC, Cleveland Clinic

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz