Máte rádi kebab? Možná existuje celá řada informací, které jste o něm netušili. Víte například, jaký je rozdíl mezi ním a gyrosem? V našem článku se na tuto problematiku zaměříme, představíme vám ale také recept na vynikající domácí kebab, který zvládne připravit každý.
Kebab pochází z Blízkého východu. Jeho kořeny sahají až do středověku, kdy vojáci opékali maso na meči nad ohněm. V Osmanské říši se kebab stal populárním pouličním jídlem. Do Evropy se rozšířil především s tureckou imigrací ve 20. století, uvádí Britannica.
Kebab versus gyros
Mnoho lidí si tyto dva pokrmy plete, ve skutečnosti jde ale o zcela odlišná jídla. Kebab je původem turecké jídlo, zatímco gyros pochází z Řecka, vysvětluje Confur Perspectives.
Zatímco kebab se dělá obvykle z jehněčího či hovězího masa, gyros bývá vepřový. Alespoň tedy v originálních recepturách, u nás už dnes obě jídla můžete objednat i s masem kuřecím.
Rozdíly jsou také v tom, jakým způsobem se maso koření. Na kebab se obvykle používají orientální směsi. Gyros daleko častěji bývá dochucen bazalkou, oreganem a rozmarýnem.
Recept na domácí kebab
Na přípravu domácího kebabu budete potřebovat 500 gramů jehněčího nebo hovězího masa, cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, lžičku mleté papriky, lžičku mletého kmínu, 1/2 lžičky skořice, sůl a pepř dle chuti.
Maso nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte olej, papriku, kmín, skořici, sůl a pepř. Marinádu vetřete do masa. Nechte vše marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně ale přes noc.
Nakrájejte si cibuli a česnek. Na pánvi nebo grilu opečte maso společně s touto zeleninou. Vše potom Podávejte v pitě s čerstvou zeleninou (salátem, rajčaty a okurkami) a s jogurtovým dresinkem. Část mé rodiny má ráda ostřejší chutě a přidávají si tak do pokrmu také chilli papričky. Jak jídlo dochutíte je už na vás.
Zdroj: autorský recept, Britannica, Munchery, Confur Perspectives
Autor: Šárka Cvrkalová