Topinka s vejci a křenem: Jídlo, které připravoval Jaroslav Sapík pro princeznu Dianu

Zdroj: Pixabay

Jaroslav Sapík se proslavil především jako kuchař, který společně s Danielou Šinkorovou vařil v pořadu Česko na talíři. Kromě toho má za sebou ale celou řadu zajímavých zkušeností s vařením pro velké osobnosti. Věděli jste, že se podílel i na přípravě oslav pro ruského velvyslance?

Dnes je mu 71 let. V kuchyni se ale stále umí ohánět. „Jsou to léta a zároveň nejsou, protože v mozku jsem jako osmnáctiletý. Mám radši mladší lidi, protože nechci poslouchat, jak někdo naříká,“ svěřil se před časem pro Super.

Vařil pro papeže i prezidenty

Ruský velvyslanec nebyl tím nejvzácnějším člověkem, který kdy ochutnal Sapíkova jídla. Kuchař se v minulosti pochlubil tím, že připravoval pohoštění například také pro papeže Jana Pavla II., píše Český rozhlas Střední Čechy.

Server doplnil, že kromě toho Sapíkovo menu ocenilo také hned několik prezidentů. „Prezident Husák miloval hovězí žebro s červenou řepou, Václav Havel byl spíš na klasiku, prezident Klaus byl náročnější a Zeman to vrátil tak na střed,“ svěřil se Jaroslav v rozhovoru.

Dále měl čest připravit také pohoštění pro princeznu Dianu, která si nejvíce pochutnala na topince s křenem. A právě tu si můžete podle kuchaře udělat doma i vy.

Topinka s vejci a křenem

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 3 krajíce chleba, 5 vajec, 20 gramů másla, nastrouhaný čerstvý křen podle chuti, cibuli, 3 stroužky česneku, plátky uzeného lososa, čerstvý kopr, olej nebo sádlo na smažení, sůl a pepř.

Rozehřejte pánev a dejte do ní olej nebo sádlo. Přidejte cibuli a zamíchejte do ní vaječný bílek. Jakmile je hotový, vypněte plotnu a rozmíchejte do směsi žloutek. Potom vše osolte a přidejte máslo.

Na druhé pánvi nasucho opečte topinky. Ty potřete česnekem a dejte na talíř. Na chéb potom naservírujte vajíčka, přidejte plátek uzeného lososa a vše posypte křenem. Na samý závěr posypte jídlo koprem, osolte a opepřete.

Zdroj: Top Recepty, Deník, Extra, Český rozhlas Střední Čechy, Super

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz