Těstoviny jsou u nás běžně využívanou ingrediencí. Tuto přílohu si mnoho lidí spojí především s italskou kuchyní, pravda ale je, že se dají jíst těstoviny na mnoho způsobů. Připravit z nich můžete třeba lehký letní salát.
O zdravotních benefitech těstovin se příliš nemluví. Ve skutečnosti tak málokdo ví, že jde o velmi zdravý pokrm, který může být pro tělo v mnohém pozitivní. Kromě toho se také toto jídlo v jistých úpravách hodí i při dietách.
Zdraví prospěšné těstoviny
Těstoviny mají celou řadu zdravotních benefitů. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, tudíž poskytují stabilní energii. Přesto ale, pokud se kombinují se správnými ingrediencemi, jsou zároveň také dietním jídlem, které si můžete dopřát při dietách, píše WebMD.
Díky vysokému obsahu vlákniny těstoviny podporují zdravé trávení. Obsahují velké množství vitamínu B, hořčíku a železa. V neposlední řadě jsou syté, díky tomu pomáhají déle udržet pocit plnosti, doplňuje Vaření.
Těstovinový letní salát
Na přípravu salátu budete potřebovat 300 gramů těstovin podle vlastního výběru, červenou papriku, žlutou papriku, okurku, 250 gramů cherry rajčat, červenou cibuli, 100 gramů černých oliv, 200 gramů feta sýru a hrst bazalky.
Na zálivku si připravte 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, stroužek česneku, sůl a pepř.
Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, sceďte je a nechte vychladnout. V malé misce smíchejte všechny ingredience na zálivku. Ve velké míse smíchejte vychladlé těstoviny s veškerou nakrájenou zeleninou a olivami.
Přelijte směs zálivkou a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte nadrobený sýr feta a nasekanou bazalku. Zlehka promíchejte. Nechte salát alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily. Před podáváním ještě jednou promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: Southern Living, Vaření, iDNES, Vitalia, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová