Maso na hamburger je třeba poctivě připravit. Nekupujte mleté, dochucujte pouze s mírou

Zdroj: Pixabay

Připravit pořádný hamburger, který uspokojí úplně každého, není obvykle nijak složité. Záleží hodně ale na tom, jak do něj poskládáte veškeré ingredience. Bulku rozkrojíte a naplníte dresinkem, cibulí, nakládanými okurkami, rajčaty a salátem. Hlavní složkou je ale vždy maso.

Mnoho lidí přípravu masa na hamburgery podceňuje. Nejde jenom o to vzít nějaké mleté maso, vytvořit z něj placky a ty připravit na pánvi. Maso do hamburgerů je třeba správně vybrat, ochutit i opéct. Inspirujte se našimi radami.

Výběr masa

Pokud se chystáte dělat domácí hamburgery a chcete své hosty opravdu uspokojit, rozhodně nechoďte do nejbližší samoobsluhy pro mleté. Kupte ho raději v řeznictví a namelte si ho doma sami.

Ideální pro přípravu tohoto druhu pokrmů je hovězí maso s obsahem tuku kolem 20 %, nejlépe hrudní, nebo z krku, radí Deník. Následně si potom maso doma dochuťte tak, aby vám chutnalo a bylo na burgery ideální.

Maso vždy osolte a opepřete až těsně před tepelnou úpravou, píše web Hospodyňkou. Můžete přidat i trochu česneku v prášku nebo cibulového prášku. Do masa se jinak navíc nic nepřidává, protože je třeba zachovat jeho přirozenou chuť.

Jak maso zpracovat

Už samotná příprava masa je důležitá. Vytvarujte placky o průměru asi 10 až 12 centimetrů a o tloušťce 1,5 až 2 centimetry. Uprostřed udělejte prstem mělký důlek, aby se maso při grilování nevyboulilo.

Maso potom grilujte na rozpálené pánvi nebo na grilu. Připravit ho také můžete v horkovzdušné fritéze. Nikdy ho nicméně nesmažte ponořené celé v oleji, nasáklo by a burgery by byly zkažené.

Nemačkejte maso během grilování, abyste nevytlačili šťávu. Otočte ho během procesu pouze jednou. Po grilování nechte maso 3 až 5 minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily. Pak už jen stačí sestavit hamburger a vychutnat si vynikající jídlo.

Zdroj: Hospodyňkou, Top Recepty, iDNES, Deník

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz