Nekvalitní zmrzlinu poznáte na první pohled. Nenechte se zlákat pestrými barvami

Zdroj: Pixabay

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. Tu nejkvalitnější si samozřejmě připravíte sami doma, takže s ní potom můžete pohostit návštěvy, nebo si užít zdravé mlsání. Nikdo z nás si ale během letních výletů neodpustí zmrzlinu ve stáncích. Jak poznáte tu kvalitní?

I dospělí mají často chuť na zmrzlinu. Jakmile ale začnou u stánku prosit děti, obvykle se nedá nic dělat. Pokud chcete nicméně kupovat venku zrmzlinu, ujistěte se nejprve, že je kvalitní. Jak to poznáte?

Nekvalitní zmrzlinu poznáte na první pohled

Pokud je zmrzlina ve vaničkách zarovnaná, obvykle to značí, že nebude patřit k nejkvalitnějším, varuje Marianne. „Když není v kopcích, nebo není mřížkování, je to proto, že nedrží. Chybným výpočtem nemrznoucích složek se totiž stane, že padá,“ vysvětlila pro web cukrářka Iveta Fabešová.

To, že je zmrzlina lesklá a hodně rychle taje, se dá také poznat už přes sklo při pohledu na vaničky s ní. V takovém případě je lepší dětem slíbit jinou zastávku v rámci výletu a koupit jim zmrzlinu raději někde, kde si můžete být jisti její kvalitou.

Pozor na nepřirozené barvy

Čím barevnější zmrzlina, tím lákavější pro děti je. Obvykle je zaujme například výrazně modrá šmoulová. Pokud je zmrzlina výrazně žlutá a slibuje banánovou příchuť, snadno se na to člověk nachytá.

Výrazné barvy ale ve skutečnosti neznačí kvalitu, varuje server Žena Aktuálně. Poctivá zmrzlina z přírodních produktů neobsahuje barviva. Jahodová zmrzlina by neměla být sytě červená, ale spíše do růžova. Vanilková zmrzlina pak rozhodně nemá být žlutá.

V posledních letech je zmrzlinový stánek na každém kroku. Pokud se vám tak u jednoho něco nezdá, jednoduše popojděte k jinému. Chápeme, že přesvědčit o tom děti, je někdy těžké. Rozhodně se to ale pro jejich zdraví vyplatí.

Zdroj: Marianne, Zdravě, Žena Aktuálně, Český rozhlas Dvojka, Vitalia

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz