Alkohol v létě je nebezpečný. Za určitých podmínek se ale napít můžete

Zdroj: Pixabay

Léto je na jednu stranu období, kdy si člověk dá velmi rád vychlazený alkoholický drink s ovocem, nebo třeba u grilovačky pivo. Na tu druhou jde ale také o období, kdy je alkohol nebezpečnější než kdy jindy. Proč tomu tak je? A jak si vychutnat tyto nápoje během teplých dní bezpečně?

Při letních teplotách se pití alkoholu nemusí vyplatit. Odborníci dokonce v mnoha případech doporučují během tohoto období pít pouze vodu. Psychiatr Karel Nešpor upozorňuje, že v teplých dnech může i nižší dávka alkoholu vyvolat opilost.

S mírou a nikdy ne na sluníčku

Letní teploty, ale především slunce, mají vliv na to, jak rychle se opijeme. Alkohol byste tak rozhodně měli v létě konzumovat s mírou. I jedno pivo s vámi může pořádně zamávat, nehledě na to, že při míchání letních drinků se často používá daleko silnější alkohol.

Pokud ale jednou za 14 dní pořádáte grilovačku a chcete si k masu vychutnat svůj oblíbený nápoj, bát se nemusíte. Jednoduše se ujistěte, že to s alkoholem nepřeženete. A nechte si pití raději až k večeru, kdy slunce tolik nepaří. Nikdy nepijte přes poledne!

Pijte v dobré společnosti a kvalitní alkohol

Pokud chcete v létě pít, ujistěte se, že je to vždy se správnými lidmi. Možná si říkáte, že s vámi nějaký ten panák v baru nezamává, jak ale bylo řečeno, v létě jsou podmínky jiné. A mohlo by se vám pak stát, že si uděláte na veřejnosti pořádný trapas. Při nejlepším.

Ideální tak je pít vždy s lidmi, které znáte, ještě lépe doma, kde můžete po akci ihned padnout do postele a nemusíte řešit, jak se v opilosti dostanete z baru na svou adresu.

V neposlední řadě pak odborníci radí vždy dát přednost kvalitnímu alkoholu. Po levném krabicovém vínu se opijete prakticky zaručeně. Pokud si ale dáte skleničku kvalitního vína s přáteli, bude požitek rozhodně o něčem jiném.

Zdroj: TV Nova, Český rozhlas Hradec Králové, Novinky, iDNES, Lidovky

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz