Jak vařit beze zbytků: Efektivní využití potravin v kuchyni

Zdroj: Pixabay

V dnešní době, kdy se snažíme být šetrní k životnímu prostředí a zároveň ušetřit peníze, je vaření beze zbytků skvělým způsobem, jak dosáhnout obou těchto cílů. Následujících několik tipů, jak v kuchyni využít i to, co se běžně vyhazuje, a jak vařit z potravin co nejefektivněji, vám možná změní život.

Mnoho lidí v dnešní době vyhazuje i to, co se dá ještě využít mnoha způsoby. Kromě toho, že se jedná o zbytečný zásah do vaší peněženky, plýtváním potravin nepomáháte ani přírodě. Zkuste to tedy změnit.

Plánujte dopředu

Klíčem k minimalizaci odpadu je důkladné plánování. Sestavte si týdenní jídelníček a nakupujte pouze potřebné suroviny. Tím zabráníte impulzivním nákupům a snížíte riziko, že se vám potraviny zkazí, vysvětluje web Pro Ženy.

Nákupy si naplánujte vždy na konkrétní dny v týdnu a snažte se vyhnout utrácení během ostatních dní. Pokud vám doma něco chybí a jdete pro danou ingredienci do obchodu, pokuste se skutečně koupit jenom potřebný produkt a neutrácet zbytečně za nic dalšího.

Jak nakládat s ovocem a zeleninou

Co se týče zeleniny, naučte se ji využívat do posledního kousku. Natě z mrkve nebo řepy použijte do salátů nebo smoothies. Ze slupek brambor připravte křupavé chipsy. Zbytky po odšťavnění jablek zase můžete využít při pečení a přidat je do těsta pro lepší chuť.

Zbytky zeleniny nikdy nevyhazujte, dejte je do polévky společně s kostmi z masa a připravte vývar. Přezrálé ovoce nevyhazujte. Připravte z něj džemy, kompoty nebo je přidejte do koláčů a muffinů.

Připravujte víceúčelové základy

Pokud chcete ušetřit čas i peníze, uvařte si větší množství základních surovin, které můžete využít v průběhu týdne. Velká dávka rýže poslouží jako příloha, základ pro rizoto nebo náplň do závitků. Pečená zelenina se hodí do salátů, sendvičů nebo jako příloha k masu.

Naučte se také mrazit potraviny, které vám zbyly. A tím nemyslíme třeba jenom řízky nebo omáčku, na kterou už třetí den nemáte chuť. Nasekat do mrazáku můžete také bylinky ze zahrádky. Díky tomu budete mít zdravé ingredience nejen v létě, ale i během zimy.

Vaření beze zbytků vyžaduje trochu kreativity a plánování, ale výsledky stojí za to. Nejen, že ušetříte peníze, ale přispějete i k ochraně životního prostředí. Začněte postupně začleňovat tyto tipy do své kuchyňské rutiny a brzy uvidíte, jak se množství vašeho odpadu snižuje, zatímco vaše kuchařské dovednosti rostou, doplňuje závěrem Aha!

Zdroj: Prima Fresh, Aha!, Pražský deník, Novinky, Pro Ženy

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz